Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Veřejná a státní správa (KPR / LLVSS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPR / LLVSS - Veřejná a státní správa, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1.Správní právo - pojem, předmět systém, prameny, základní pojmy2.Veřejná správa - pojem, členění, právní úprava3.Subjekty a vykonavatelé veřejné správy4.Organizace veřejné správy obecně5.Organizace veřejné správy v ČR6.Formy činnosti veřejné správy, normativní akty a individuální správní akty7.Vady správních aktů a jejich náprava8.Státní služba - pojem, systémy, podmínky9.Státní správa na jednotlivých úsecích10.Kontrola veřejné správy11.Právní záruky ve veřejné správě12.Správní trestání13.Správní delikty, přestupky14.Náhrada škody nebo jiné újmy ve veřejné správěSemináře:1.Pojem veřejné správy, administrativně - právní vztahy2.Základní prameny platné právní úpravy v oblasti veřejné správy, členění veřejné správy3.Subjekty a vykonavatelé veřejné správy4.Pravomoc, působnost5.Organizace veřejné správy6.Správní akty, jejich vlastnosti a náležitosti, další formy správní činnosti7.Vady správních aktů, jejich náprava8.Státní služba9.Vnitřní správa, policie, obrana, školství, zdravotnictví, zaměstnanost10.Kontrola veřejné správy11.Petice, stížnosti, ochrana před nezákonnou činností a před nezákonnými právními předpisy, ochrana proti zásahům úředních osob12.Správní trestání13.Správní delikty - pojem, členění14.Náhrada škody nebo jiné újmy ve veřejné správě

Získané způsobilosti

Student zná:" český systém veřejné správy a jeho členění" základní prameny práva jednotlivých úseků veřejné správy" základní právní pojmy a definice z oblasti správního práva a veřejné správy" organizaci a subjekty veřejné správy" formy a výsledky činnosti veřejné správy" problematiku státní služby" problematiku státní správy ve vybraných úsecích" problematiku kontroly veřejné správy" pojem, obsah a účel správního trestání" pojem, definici a účel vybraných přestupků a jiných správních deliktů" problematiku náhrady škody ve veřejné správěStudent dokáže, je schopen, umí:" vysvětlit základní právní pojmy správního práva a veřejné správy" orientovat se ve stěžejních právních předpisech klíčových úseků veřejné správy" nalézt ve vybraných právních předpisech příslušnou problematiku dle jednotlivých úseků veřejné správy" definovat přestupky resp. jiné správní delikty na jednotlivých úsecích státní správy" aplikovat vybrané právní předpisy v konkrétních situacích" prakticky využít znalosti jednotlivých oblastí veřejné správy (jednoduchá rada klientovi, základní právní pomoc, vysvětlení problému s odkazem na právní předpis či příslušnou instituci veřejné správy)" komunikovat se příslušnými orgány veřejné správy (formulovat odborný dotaz, požádat o radu, konzultaci)

Literatura

Platné právní předpisy. Průcha, P., Skulová, S., Havlan, Kadečka, Jumíková,:. Správní právo procesní. 2. vydání. Plzeň, 2012. Hendrych, D. a kol.:. Správní právo 8. vydání. C. H. BECK, Praha, 2012. Ondruš, R.:. Správní řád - nový zákon s důvodovou zprávou a poznámkami. Linde, Praha, 2005.

Požadavky

Docházka na přednášky a semináře, plnění zadaných úkolů (např. vypracování referátu na dané téma apod.), vypracování seminární práce na zadané téma, samostudium. Zápočet: - aktivní a iniciativní přístup ke studiu - účast a aktivita na seminářích - úspěšné zvládnutí závěrečného testuZkouška: ústní - otázky (1 základní a 1 nebo více doplňujících)

Garant

JUDr. Miluše Stehlíková

Vyučující

JUDr. Miluše Stehlíková