Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pojišťovnictví (KPR / MMPOJ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPR / MMPOJ - Pojišťovnictví, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Úvod do pojišťovnictví, riziko a dopady nahodilosti na jedince a společnost, historická potřeba pojištění.2. Členění pojištění podle způsobu financování.3. Právní úprava pojištění, české pojistné právo.4. Veřejné zdravotní pojištění (zák. č. 369/2011 Sb.), pojistné na všeobecné zdravotní pojištění (zák. č.592/1992 Sb.), zákon o zdravotních službách (zák. č. 372/2011 Sb.).5. Důchodové pojištění (zák. č. 155/1995 Sb.), pojistné na sociální zabezpečení a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti (zák. č. 589/1992 Sb.).6. Zákon o doplňkovém penzijním spoření(zák. č. 427/2011 Sb.), zaměstnanecké penzijní připojištění, státní daňová podpora.7. Nemocenské pojištění (zák. č. 187/2006 Sb.), pojistné na sociální zabezpečení a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti (zák. č. 589/1992 Sb.).8. Komerční pojištění osob životní a důchodové pojištění, úrazové pojištění, pojištění příspěvku v nemoci, státní daňová podpora.9. Pojištění odpovědnosti za škodu včetně škody na zdraví, povinná profesní odpovědnost nestátních zdravotnických zařízení, zákonná odpovědnost zaměstnavatele za škodu vzniklou pracovním úrazem a nemocí z povolání.10. Pojistná matematika: pojištění osob, zdravotního pojištění, penzijního pojištění .Ekonomika v pojišťovnictví. Evropský a český pojistný trh v oblasti pojištění osob.Semináře:1. Zákon o všeobecném zdravotním pojištění.2. Zákon o důchodovém pojištění, principy státního důchodového zabezpečení, soukromé penzijní pojištění a zaměstnanecké důchodové pojištění, moderní konstrukce důchodového pojištění systém NDC (systém sociálního pojištění s individuálními účty důchodových nároků).3. Zákon o nemocenském pojištění.4. Zákon o pojišťovnictví státní dozor v pojišťovnictví, technické rezervy.5. Formy komerčního pojištění, druhy komerčního pojištění. Zákonný a komerční způsob finančního zabezpečení obyvatel v důchodu, v nemoci, při úrazu.6. Principy odškodňování vyplývající z odpovědnosti za škodu na zdraví, z úrazového pojištění, ze životního pojištění, ze sociálního pojištění.7. Nekalá soutěž v pojišťovnictví, kodex etiky v pojišťovnictví, pojistný podvod.8. Daň z příjmů a pojištění státní daňová podpora, daňová povinnost fyzických i právnických osob z pojistného plnění.9. Evropské trendy v pojištění osob, v důchodovém a zdravotním zaopatření osob.10. Opakovací a konzultační seminář.

Získané způsobilosti

Student je schopen popsat základní druhy členění pojištění. Student zná specifika sociálního pojištění.Student rozumí specifikům veřejného zdravotního pojištění.Student se dokáže zorientovat v nabídce komerčního pojištění. Student rozumí základům pojistné matematiky.Student se dokáže zorientovat v oblasti penzijního připojištění a v možnostech zajištění se na penzi. Student je schopen popsat základní kroky vedoucí k stanovení starobní penze.Student dokáže zvládnout kroky k výpočtu nemocenské a náhrady mzdy.

Literatura

VOSTATEK, J. Sociální a soukromé pojištění. Praha, 2000. VANČUROVÁ, A., KLAZAR, S. Sociální a zdravotní pojištění-Úvod do problematiky. Praha, 2014. ISBN 978-80-7357-381-2.KAHOUN, V. a kolektiv. Sociální zabezpečení. Vybrané kapitoly. České Budějovice, 2013. ISBN 978-80-7387-733-0.ČERVINKA, T. Zdravotní pojištění zaměstnavatelů, zaměstnanců a OSVČ s komentářem a příklady. Olomouc, 2014. ISBN 978-80-72-63-860.CIPRA, T. Praktický průvodce finanční a pojistnou matematikou. Praha, 1998. ISBN 80-901919-0-0.ŠULISTA, M., NÝDL, V., MOORE, G. Úvod do finanční a pojistné matematiky. České Budějovice, 2008. ISBN 978-80-7394-127-7.

Požadavky

Podmínky udělení zápočtu:- 80% účasti na seminářích;- příprava a demonstrace modelové situace při pojistném plnění, příprava a demonstrace modelové situace při odškodnění vyplývající z odpovědnosti za škodu. Podmínky udělení kolokvia:- Prokázání odborných znalostí v písemném testu.

Garant

Ing. Marie Klímová, Ph.D.JUDr. Božena Kučerová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Marie Klímová, Ph.D.JUDr. Božena Kučerová, Ph.D.