Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Právo ve zdravotnické a ošetřovat. péči (KPR / MMPZP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPR / MMPZP - Právo ve zdravotnické a ošetřovat. péči, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vztah medicíny a práva.2. Mezinárodní úmluvy o lidských právech a zdravotnictví.3. Listina základních práv a svobod - výňatky vztahující se ke zdravotnictví.4. Základní právní úpravy poskytování zdravotnických služeb.5. Právní postavení občana/pacienta. Odpovědnost za výkon zdravotní péče.6. Právní problematika moderní medicíny. Právní problematika lidské reprodukce.7. Odběr krve a odnímání tkání a orgánů. Problémy resuscitační a intenzivní péče.8. Medicínský experiment na člověku.Poskytování zdravotní péče, lex artis, vztah lékař - pacient, poučení a souhlas pacienta.9. Ochrana osobnosti, zdravotnická dokumentace, mlčenlivost.10. Trestněprávní následky některých jednání v souvislosti s poskytováním zdravotní péče.Semináře:1. Vznik, změna, zánik pracovně právní vztahů.2. Pracovněprávní odpovědnost.3. Práva a povinnosti z pracovně právních vztahů.4. Odbory a kolektivní smlouva.5. Stávky.6. Lékařská etika.7. Vybrané problémy zásahů do tělesné integrity člověka.8. (2hod.) Skutkové podstaty vybraných trestných činů týkajících se poskytování zdravotní péče.9. Ochrana osobních údajů.

Získané způsobilosti

- zná základní pojmy z ekonomiky zdravotnictví; finanční, pojišťovací a úhradové struktury systému zdravotní péče; účetnictví v příspěvkových organizacích- zná přehled statistických metod, jejich uplatnění a využití v práci vedoucího- zná právní aspekty řízení a pracovního práva - právní pojmy, hlavní zákonné předpisy, aktuální výklad odpovídajících předpisů z pracovního práva, zákoníku práce a dalších příslušných zákonných norem, bezpečnost práce

Literatura

VONDRÁČEK, L. České ošetřovatelství 14.: Zdravotnické právo v ošetřovatelské praxi II.,1 vyd. Brno: IDVPZ, 2004. ISBN 80-7013-376-7.HUBÁLKOVÁ, E. Evropská úmluva o lidských právech a Česká republika Praha: Linde, 2003. VONDRÁČEK, L. Odpovědnost při poskytování ošetřovatelské péče. Praha : Galén, 2006. VONDRÁČEK,L. Ošetřovatelská dokumentace v praxi, 1.vyd. Havlíčkův Brod: Grada, 2003. ISBN 80-247-0704-7.Platné právní předpisy. VONDRÁČEK, L. Pochybení a sankce při poskytování ošetřovatelské péče. Praha : Grada Publishing, 2003. HART, H.:. Pojem práva. Praha : Prostor, 2004. ISBN 80-7260-103.BĚLINA,M. Pracovní právo. Praha: C.H.Beck, 2001. ISBN 80-7179-853-3.TÝČ,V. Základy práva EU. Praha: Linde, 2004. VONDRÁČEK, L. Základy zdravotnického práva. Praha : Karolinum, 2004. ISBN 80-246-0882-0.MACH, J. a kol. Zdravotnictví a právo. Digesta: Orac, 2003. ISBN 80-86199-50-9.

Požadavky

Docházka na přednášky a semináře, plnění konkrétních zadaných úkolů (vypracování referátu či seminární práce na dané téma), samostudium. Zápočet: - aktivní a iniciativní přístup ke studiu - účast a aktivita na seminářích - úspěšné zvládnutí závěrečného písemného testu alespoň na 70 %, nebude-li ad hoc stanovena nižší hraniceZkouška: ústní - otázky (1 základní a 1 nebo více doplňujících)

Garant

JUDr. Božena Kučerová, Ph.D.

Vyučující

JUDr. Božena Kučerová, Ph.D.