Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Právo sociálního zabezpečení (KPR / NNPSZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPR / NNPSZ - Právo sociálního zabezpečení, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Předmět, pojem, prameny, systém a členění práva sociálního zabezpečení.2. Lidská práva, mezinárodní organizace a jejich dokumenty v sociálním zabezpečení.3. Orgány, právo Evropské unie. Evropské právo sociálního zabezpečení.4. Právní skutečnosti, právní vztahy, právní odpovědnost v sociálním zabezpečení.5. Organizace a řízení v sociálním zabezpečení, financování sociálního zabezpečení6. Veřejné zdravotní pojištění-principy, rozsah, systém, úhrady a zdravotnické právo -mlčenlivost, jednání, odpovědnost, poučení.7. Důchodové pojištění.8. Nemocenské pojištění.9. Státní sociální podpora.10.Sociální péče.

Získané způsobilosti

Znalosti: základní pojmy právní teorie sociálního zabezpečení, systém práva soc. zabezpečení, procesní a organizační vztahy, zdravotnické a sociální zabezpečení, financování subsystémů sociálního zabezpečení, dávky a služby subsystémů sociálního zabezpečení- nemocenské pojištění, důchodové pojištění, státní sociální podpory, sociální služby a péče, systém veřejného zdravotního pojištění a základy zdravotnického práva, základy práva a organizace EU.Dovednosti: objasnit systém sociálního zabezpečení, dávkové schéma dávek a služeb soc. zabezpečení (včetně zdravotnické), adekvátně spolupracovat v rámci subsystémů řízení sociálního zabezpečení, prakticky využít znalosti práva soc. zabezpečení, ovládá základní členění institucí a základní pojmy práva EU.

Literatura

Přib,J. Důchodové pojištění a související problematika.Praha.ASPI,2004. KAHOUN, V.,VURM, V. Nemocenské pojištění, české Budějovice, ZSF JU 2000. ISBN 80-7040-305-5.ŽENÍŠKOVÁ, M.:. Nemocenské pojištění od 1.1.2007, Olomouc, ANAG, 2006. TRÖSTER, P. a kol.:. Právo sociálního zabezpečení. 3. vydání. Praha: C. H. Beck, 2005. ISBN 80-7179-856-8. ZAVÁZALOVÁ,H.:. Sociální lékařství a veřejné zdravotnictví, Praha : Karolínum, 2002. ISBN 80-246-0467-1. Praha Karolinum, 2002. Kahoun,V.,Kozlová,L.,Tóthová,V. Sociální práce.Praha:TRITON,2003. VURM,V.:. Vybrané kapitoly z veřejného a sociálního zdravotnictví, Praha: Manus, 2004. ISBN 80-86571-07-6. KAHOUN, V., KURZOVOVÁ.H.:. Zdravotnické právo, UK Praha, Karolinum, Praha 2002.

Požadavky

Docházka a aktivní účast na přednáškách, samostudium, vypracování písemného referátu na vybrané (přidělené) téma z práva soc. zabezpečení.Zápočet - úspěšné zvládnutí zápočtového testu.

Garant

prof. JUDr. Vilém Kahoun, Ph.D.

Vyučující

prof. JUDr. Vilém Kahoun, Ph.D.