Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Právo sociálního zabezpečení (KPR / SSPSZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPR / SSPSZ - Právo sociálního zabezpečení, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. předmět a vývoj práva sociálního zabezpečení; prameny práva sociálního zabezpečení, působnost, interpretace a aplikace2. právní skutečnosti (pojem, sociální události) a právní vztahy v sociálním zabezpečení (subjekt, obsah, objekt, vznik, změna, zánik, odpovědnostní vztahy)3. financování sociálního zabezpečení (principy, modely, financování jednotlivých subsystémů sociálního zabezpečení); organizace a řízení v subsystémech sociálním zabezpečení, mlčenlivost4. veřejné zdravotní pojištění (principy, rozsah, institucionální systém, členění zdravotní péče, systém úhrad, pojištění, zdravotní pojišťovny); zdravotnické právo (práva a povinnosti, mlčenlivost, jednání, odběr lidských orgánů, právní odpovědnost, poučení)5. důchodové pojištění (principy, pojmy, způsob výpočtu, dávkové schéma, přímé dávky a odvozené, souběh, posuzování zdravotního stavu, koncepce invalidity) a doplňkové důchodové systémy6. nemocenské pojištění (pojem, účast, pojistný poměr, dávkové schéma, dávky, posuzování zdravotního stavu, pojištění OSVČ)7. životní a existenční minimum, státní sociální podpora (pojmy, nárok, dávky); sociální péče (pojem, obsah, subjekty, dávky (pro těžce zdravotně postižené osoby včetně mimořádných výhod, dávky pomoci v hmotné nouzi , příspěvek na péči) a sociální služby (pojem, druhy služeb, zařízení, standardy, inspekce, předpoklady výkonu sociálního pracovníka)8. lidská práva a sociální práva, Mezinárodní organizace v sociálním zabezpečení a jejich dokumenty, Evropské právo sociálního zabezpečení (koordinace, Právo Evropská unie, nařízení, vysílání, dávky)Semináře:1. předmět a vývoj práva sociálního zabezpečení; prameny práva sociálního zabezpečení, působnost, interpretace a aplikace2. právní skutečnosti a právní vztahy v sociálním zabezpečení3. financování sociálního zabezpečení; organizace a řízení v sociálním zabezpečení4. veřejné zdravotní pojištění; zdravotnické právo5. důchodové pojištění a doplňkové důchodové systémy6. nemocenské pojištění7. státní sociální podpora; sociální péče a sociální služby8. lidská práva a sociální práva, činnost mezinárodních organizací v sociálním zabezpečení; evropské právo sociálního zabezpečení, koordinační nařízení; zápočtový testse zaměřením na konkrétní aplikaci, seznámení s obsahem aktualizovaných právních úprav, seminární práce analyzující věcný problém v konkrétní sociální situaci

Získané způsobilosti

Znalosti: základní pojmy právní teorie sociálního zabezpečení, systém práva soc. zabezpečení, procesní a organizační vztahy, zdravotnické a sociální zabezpečení, financování subsystémů sociálního zabezpečení, dávky a služby subsystémů sociálního zabezpečení- nemocenské pojištění, důchodové pojištění, státní sociální podpory, sociální služby a péče, systém veřejného zdravotního pojištění a základy zdravotnického práva, základy práva a organizace EU.Dovednosti: objasnit systém sociálního zabezpečení, dávkové schéma dávek a služeb soc. zabezpečení (včetně zdravotnické), adekvátně spolupracovat v rámci subsystémů řízení sociálního zabezpečení, prakticky využít znalosti práva soc. zabezpečení, ovládá základní členění institucí a základní pojmy práva EU.

Literatura

TRÖSTER, P. a kol.:. Právo sociálního zabezpečení. C.H.Beck, Praha, 2008. KAHOUN, V. a kol.:. Sociální zabezpečení. Praha: TRITON, 2009, 2009. ISBN 978-80-7387-346-2.VONDRÁČEK, L., KURZOVÁ, H.:. Zdravotnické právo. UK Praha, Karolinum, Praha, 2002.

Požadavky

Docházka na přednášky, plnění stanovených úkolů daných v semináři, samostudium, vypracování seminární práce k zadanému tématu.Zápočet: - prezentace seminární práce a její obhajoba - aktivita a iniciativa v hodině - min. 80% účast na seminářích - úspěšné zvládnutí závěrečného písemného testu na min. 70 %.Zkouška: ústní

Garant

JUDr. Božena Kučerová, Ph.D.PhDr. Lenka RoskováMgr. Iveta Šimůnková

Vyučující

JUDr. Božena Kučerová, Ph.D.PhDr. Lenka RoskováMgr. Iveta Šimůnková