Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Management ve zdravotnictví (KPR / TMZDR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPR / TMZDR - Management ve zdravotnictví, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Definování základních pojmů v současném managementu.Seznámení s historií managementu, seznámení se známými osobnostmi v čelních manažerských pozicích ve světě a v České republice.2. Systémové přístupy ve zdravotnictví a ve veřejné správě.Podstata a zásady procesního managementu a jeho návaznost na management kvality ve veřejné správě a zdravotnictví.3. Strategický managament v aplikaci do současných podmínek zdravotnických zařízeních.Styly vedení a manažerské motivace. Komunikace v organizacích. Současné trendy a postupy v řízení lidských zdrojů.4. Metody výběru pracovníků v organizacích a hodnocení pracovníků. Využití motivačních technik při řídící praxi manažera.5. Typy organizačních kultur v organizacích.6. Management kvality ve zdravotnictví, způsoby získání současných certifikátů kvality.7. Manažerské rozhodovací metody. Základy managementu rizika v komerční sféře.8. Management změny jako aktuální přístup v současné řídící praxi podniků a institucí. Základy managementu rizika v komerční sféře.

Získané způsobilosti

Student zná a chápe:" Základní pojmy v současném managementu;" Systémové přístupy ve zdravotnictví a ve veřejné správě;" Podstatu a zásady procesního managementu a jeho návaznost na management kvality ve veřejné správě a zdravotnictví;" Strategický managament v aplikaci do současných podmínek zdravotnických zařízeních;" Styly vedení a manažerské motivace. Komunikaci v organizacích. Současné trendy a postupy v řízení lidských zdrojů; " Metody výběru pracovníků v organizacích a hodnocení pracovníků; " Využití motivačních technik při řídící praxi manažera;" Typy organizačních kultur v organizacích;" Management kvality ve zdravotnictví, způsoby získání současných certifikátů kvality;" Manažerské rozhodovací metody;" Management změny jako aktuální přístup v současné řídící praxi podniků a institucí.

Literatura

Škrla, P., Škrlová, M. Kreativní ošetřovatelský management. Advent - Orion s. r.o., Praha,2004. Rektořík, J. a kol.:. Krizový management ve veřejné správě teorie a praxe. Ekopress, Praha, 2004. Veber,J. a kol. Managament. Základy, prosperita, globalizace. Praha: Managament Press 2001. Gladkij, I. Management ve zdravotnictví. Computer Press, Brno, 2003. ISBN 80-7226-996-8.Kareš, J., Drlíková, M., Brabcová, I. :. Moderní metody v řízení. Skripta ZSF JU, České Budějovice, 2006. 2006. Souček, Z., Burian, J. Strategické řízení zdravotnických zařízení. Professional Publishing, Olomouc, 2006. Thomas T. H. Wan.:. Analýza a vyhodnocení systémů zdravotní péče. Univerzita Palackého, Olomouc 1998. Donelly, J.H., Gibson, J.L., Ivancevich, J. M.:. Management. Praha, 1997. ISBN 80-7169-422-3.Donnelly, J.H. a kol. Management. GRADA, Praha, 1997, 821 s. Stehen P. Robbins, Coulter M. Management. Grada Publishing, Praha 2004. Truneček, J. Management I. Skripta VŠE, Praha, 1995, 221s. Truneček, J a kol. Management v informační společnosti. VŠE, Praha, 1999, 161s.

Požadavky

80% účast studenta na výuce, aktivní zapojení studenta do výuky, kolokvium formou testu.

Garant

Ing. Marie Klímová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Marie Klímová, Ph.D.