Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Právní předpisy (KPR / TPRPŘ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPR / TPRPŘ - Právní předpisy, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Základy teorie práva, právní stát a principy jeho fungování, systém práva, prameny práva a jeho publikace. Ústavní právo, struktura státní moci, Ústava ČR, Základní práva a svobody občanů, ListinaZákladních práv a svobod a mezinárodní dokumenty o lidských právech.2. Základy právní úpravy veřejné správy, veřejná správa a samospráva, základy správního řízení.3. Základy trestní odpovědnosti, trestní zákon, jeho členění a působnost, skutkové podstaty vybraných trestných činů, základy trestního řízení.4. Základy práva Evropské unie a jeho prameny, komunitární právo a jeho poměr k vnitrostátnímu právnímu řádu, orgány Evropské unie.5. Pojem, předmět a prameny občanského práva, občanskoprávní skutečnosti se zaměřením na občanskoprávní úkony, základy právní úpravy věcných práv, vlastnické právo a spoluvlastnictví; Závazkové vztahy, uzavírání smluv, vybrané smluvní typy, závazky z porušení práva; spotřebitelské smlouvy dle občanského zákoníku, odchylnosti těchto smluv od obecné úpravy.6. Občanské právo procesní - soustava soudů v ČR, pravomoc a příslušnost, průběh občanského soudního řízení a rozhodnutí soudu, řádné a mimořádné opravné prostředky, exekuční řízení.7. Pracovní právo - vznik a skončení pracovního poměru, pracovní doba a doba odpočinku, odpovědnost za škodu v pracovněprávních vztazích.8. Rodinné právo - vznik a zánik manželství, vztahy mezi rodiči a dětmi, rodičovská zodpovědnost, náhradní rodinná péče, vyživovací povinnost.

Získané způsobilosti

Student:- zná základní strukturu a organizaci právního řádu ČR- dovede se orientovat v textu právní normy - dovede pracovat s textem právní normy- dovede vyhledat konkrétní pasáž právní normy a aplikovat ji na řešený případ- zná základní pojmy, principy a obsah pramenů vybraných právních odvětví (tj. práva ústavního, správního, trestního, občanského hmotného a procesního, pracovního a rodinného) - zná strukturu Evropské unie a jejích orgánů, včetně náplně činnosti- zná základní členění, pojmy a principy komunitárního práva

Literatura

Platné právní předpisy, v nichž jsou upravena výše uvedená témata. Janků M. a kolektiv:. Základy práva pro posluchače neprávnických fakult, 2. přepracované a doplněné vydání.

Požadavky

Vypracování seminární práce na zvolené téma v intencích vyučované látky v rozsahu 6 normostran

Garant

JUDr. Vladimíra Hájková

Vyučující

JUDr. Vladimíra Hájková