Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální práce a lidská práva (KPR / USPLP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPR / USPLP - Sociální práce a lidská práva, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Úvod do problematiky lidských práv, historie, základní dokumenty, filosofie2. Koncepce lidských práv z aspektu sociální práce3. Nástroje poskytující všeobecnou ochranu; Pravidla týkající se zadržení a zacházení s pachateli4. Orgány OSN ve vztahu k lidským právům a možnosti jejich aplikace do sociální sféry (ochrana práv dítěte, žen, menšin)5. Implementační mechanismy v jednotlivých světových regionech (Afrika, Amerika); Implementační mechanismy užívané v Evropě6. Zvláštní nástroje ochrany lidských práv7. Genderová témata (chudoba, diskriminace podle pohlaví, rasismus, náboženství, životní prostědí a rozvoj8. Zranitelné skupiny (děti, ženy, přestárlí, postižení, vězni včetně podmínečně odsouzených, uprchlíci, migranti)Semináře:1. Systém vzdělávání a učení o lidských právech; Úvod do problematiky lidských práv2. Regionální mechanismus ochrany lidských práv - rada Evropy, OBSE3. Ochrana lidských práv právním řádem ČR - Ústava ČR, Základní listina práv a svobod; Lidská práva v systému práva EU - srovnání4. Ochrana práv dítěte; Ochrana práv žen; Ochrana práv menšin5. Rasismus, intolerance, xenofobie6. Uprchlíci a azylové rpávo7. Humanitární právo, válečný konflikt a lidská práva8. Formy inplementace lidskoprávních dokumentů a úloha sociálního pracovníka v procesu této implementace

Získané způsobilosti

Znalosti: základní hodnoty lidských práv: př. život, svoboda, spravedlnost, rovnost, lidská důstojnost, univerzálnost.Dovednosti: aktivní naslouchání, komunikace, kritické myšlení, schopnost spolupráce, uvědomování předsudků.Postoje a hodnoty: smysl pro lidskou důstojnost, respektování odlišnosti, smysl pro zodpovědnost za vlastní jednání a osobní rozvoj.

Literatura

HUBÁLKOVÁ, E. Evropská úmluva o lidských právech a Česká republika. Praha: Linde, 2003. Charta základních práv Evropské unie. Payne, J. a kol. Kvalita života a zdraví. Praha: Triton, 2005. Listina základních práv a svobod. Šturma, P. Mezinárodní a evropské kontrolní mechanismy v oblasti lidských práv. Praha: C.H. Beck, 2003. ISBN 80-7179-398-1.Matoušek O. Sociální práce v praxi. Praha, Portál, 2005. Praha: Portál, 2005. ISBN 80-7367-002-X.Tomeš, I. a Koldinská, K. Sociální právo Evropské unie. Praha: CH.Beck, 2003. Praha, 2001. Úmluva o právech dítěte.

Požadavky

Předmět je ukončen zápočtem jehož udělení je podmíněno seminární prací na zadané téma z oblasti lidských práv. Rozsah práce a její zpracování se řídí zvyklostmi ZSF JU (ISO 690, řádkování, velikost písma atd.)

Garant

PhDr. Lenka Rosková

Vyučující

PhDr. Lenka Rosková