Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Právo sociálního zabezpečení (KPR / UUPSZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPR / UUPSZ - Právo sociálního zabezpečení, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1.předmět a vývoj práva sociálního zabezpečení; prameny práva sociálního zabezpečení, působnost, interpretace a aplikace2.právní skutečnosti (pojem, sociální události) a právní vztahy v sociálním zabezpečení (subjekt, obsah, objekt, vznik, změna, zánik, odpovědnostní vztahy)3.financování sociálního zabezpečení (principy, modely, financování jednotlivých subsystémů sociálního zabezpečení); organizace a řízení v subsystémech sociálním zabezpečení, mlčenlivost4.veřejné zdravotní pojištění (principy, rozsah, institucionální systém, členění zdravotní péče, systém úhrad, pojištění, zdravotní pojišťovny); zdravotnické právo (práva a povinnosti, mlčenlivost, jednání, odběr lidských orgánů, právní odpovědnost, poučení)5.důchodové pojištění (principy, pojmy, způsob výpočtu, dávkové schéma, přímé dávky a odvozené, souběh, posuzování zdravotního stavu, koncepce invalidity) a doplňkové důchodové systémy6.nemocenské pojištění (pojem, účast, pojistný poměr, dávkové schéma, dávky, posuzování zdravotního stavu, pojištění OSVČ)7.životní a existenční minimum, státní sociální podpora (pojmy, nárok, dávky); sociální péče (pojem, obsah, subjekty, dávky (pro těžce zdravotně postižené osoby včetně mimořádných výhod, dávky pomoci v hmotné nouzi , příspěvek na péči) a sociální služby (pojem, druhy služeb, zařízení, standardy, inspekce, předpoklady výkonu sociálního pracovníka)8.lidská práva a sociální práva, Mezinárodní organizace v sociálním zabezpečení a jejich dokumenty, Evropské právo sociálního zabezpečení (koordinace, Právo Evropská unie, nařízení, vysílání, dávky)Semináře:1.předmět a vývoj práva sociálního zabezpečení; prameny práva sociálního zabezpečení, působnost, interpretace a aplikace2.právní skutečnosti a právní vztahy v sociálním zabezpečení3.financování sociálního zabezpečení; organizace a řízení v sociálním zabezpečení4.veřejné zdravotní pojištění; zdravotnické právo5.důchodové pojištění a doplňkové důchodové systémy6.nemocenské pojištění7.státní sociální podpora; sociální péče a sociální služby8.lidská práva a sociální práva, činnost mezinárodních organizací v sociálním zabezpečení; evropské právo sociálního zabezpečení, koordinační nařízení; zápočtový testse zaměřením na konkrétní aplikaci, seznámení s obsahem aktualizovaných právních úprav, seminární práce analyzující věcný problém v konkrétní sociální situaci

Získané způsobilosti

Student zná:český systém sociálního zabezpečení, jeho strukturu, členění a klíčové pramenyzákladní právní pojmy a definice z oblasti práva sociálního zabezpečení včetně možností jejich praktického využitíprávní vztahy sociálního zabezpečení a jejich prvky včetně odpovědnostních vztahůzákladní sociální událostizákladní sociální právamezinárodní organizace v sociálním zabezpečení a jejich klíčové dokumentyhistorii vzniku, strukturu a orgány Evropské uniezákladní charakteristiku, členění a prameny práva Evropské unieevropské právo sociálního zabezpečení, koordinační pravidlasystém sociálního pojištěnísystém státní sociální podporysystém sociální péče (pomoci)systém zdravotní péče a podmínky jejího poskytovánífinancování systémů sociálního zabezpečenífinancování zdravotního pojištěníorganizaci systémů sociálním zabezpečenířízení v sociálním zabezpečeníStudent dokáže, je schopen, umí:vysvětlit základní právní pojmy v oblasti sociálního zabezpečení a zdravotní péčeorientovat se v právních předpisech sociálního zabezpečení a zdravotní péčenalézt ve vybraných právních předpisech příslušnou problematikuaplikovat vybrané právní předpisy v konkrétních situacíchprakticky využít znalosti jednotlivých oblastí práva sociálního zabezpečení (jednoduchá rada klientovi, základní právní pomoc, vysvětlení problému s odkazem na právní předpis či příslušnou instituci)komunikovat se příslušnými orgány (formulovat odborný dotaz, požádat o radu, konzultaci)

Literatura

Tröster, P. a kol. Právo sociálního zabezpečení, C.H.Beck, Praha, 2008. 2008. KAHOUN, V. a kol. Sociální zabezpečení. Vybrané kapitoly. Praha, Triton, 2009. 445 s. ISBN 978-80-7387-346-2. VONDRÁČEK, L., KURZOVÁ, H. Zdravotnické právo, UK Praha, Karolinum, Praha 2002. 2002.

Požadavky

Docházka na přednášky a semináře, plnění konkrétních zadaných úkolů (vypracování referátu či seminární práce na dané téma), samostudium. Zápočet: - aktivní a iniciativní přístup ke studiu - účast a aktivita na seminářích - úspěšné zvládnutí závěrečného písemného testu alespoň na 70 %, nebude-li ad hoc stanovena nižší hraniceZkouška: ústní - otázky (1 základní a 1 nebo více doplňujících) Hodnocení: 1, 1-, 2, 2-, 3, 4

Garant

prof. JUDr. Vilém Kahoun, Ph.D.JUDr. Božena Kučerová, Ph.D.Mgr. Iveta Šimůnková

Vyučující

prof. JUDr. Vilém Kahoun, Ph.D.JUDr. Božena Kučerová, Ph.D.Mgr. Iveta Šimůnková