Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mediace a probace (KPR / VVMPR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPR / VVMPR - Mediace a probace, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Semináře:1. Restorativní justice, Úvod do probace a mediaceretributivní X restorativní justice, pojetí trestání, vývoj probace a mediace ve světě a u nás, filozofická podstataprobace a mediace, trestný čin jako konflikt, úvod do trestního řízení- průběh, postavení poškozeného aobviněného2. Činnost Probační a mediační služby ČRcíle činnosti PMS, postavení PMS v systému trestní justice, principy činnosti PMS, pojem probace, pojemmediace, přehled alternativních trestů a opatření, diverze, činnost PMS v přípravném řízení, činnost PMS v rámcivykonávacího řízení, zákon č. 218/2003 Sb., o soudnictví ve věcech mládeže3. Konflikt, základy komunikace,psychologické aspekty konfliktů, průběh konfliktu, rozdílné přístupy ke konfliktům, negociace, konciliace,mediace, arbitráž, soudní řízení, porovnání, netradiční pohled na konflikt, základní komunikační techniky,mfatické porozumění, otázky, aktivní naslouchání4. Mediacedefinice mediace, její podstata, struktura a proces, fáze mediačního procesu, nástroje mediace, právní rámecmediace, uplatnění mediace, mediace v kontextu trestního práva, výsledky mediace a její použití v praxi

Získané způsobilosti

Student je po absolvování předmětu obeznámen obsahem činnosti Probační a mediační služby ČR, zná veškeré odklony od potrestání pachatele trestné činnosti užívané v trestním řízení.

Literatura

L.RISKIN a kol. Mediace aneb jak řešit konflikty, Praha, Pallata, 1997. 1997. MATOUŠEK, O., KROFTOVÁ, A. Mládež a delikvence, Praha, Portál, 2011. 2011. zákon č. 141/1964 Sb. - Trestní řád, ve znění pozdějších předpisů (vybraná ustanovení). zákon č. 218/2003 Sb., o soudnictví ve věcech mládeže. zákon č. 257/2000 Sb. o probační a mediační službě. zákon č. 40/2009 Sb. - Trestní zákoník, ve znění pozdějších předpisů (vybraná ustanovení). JELÍNEK, J., MELICHAROVÁ, D. Zákon o soudnictví ve věcech mládeže s poznámkami, Praha, Linde Praha, a.s., 2004. 2004. J. KŘIVOHLAVÝ. Konflikty mezi lidmi, Praha, Portál 2008. 2008. L. HOLÁ. Mediace - způsob řešení mezilidských konfliktů, Praha, Grada 2003. 2003. Z. VYBÍRAL. Psychologie lidské komunikace, Praha, Portál 2000. 2000. J. PLAMÍNEK. Řešení konfliktů a umění rozhodnout, Praha, Argo, 1994. 1994.

Požadavky

Prokázání znalostí z oblasti probace a mediace u vybraných kasuistik. Aktivní podíl na seminářích, obhajoba seminární práce.

Garant

JUDr. Vladimíra Hájková