Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy ekonomie (KPR / VVZEK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPR / VVZEK - Základy ekonomie, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1.Tržní subjekty, typy trhů, vymezení poptávky a nabídky, principy fungování tržního mechanismu.2.Význam konkurence při vytváření tržních vztahů, formy konkurence.3.Analýza strany poptávky na trhu výrobků a služeb, teorie užitečnosti4.Změny poptávky působením trhu, změny ceny, důchodů, substituční a důchodový efekt.5.Formování nabídky na trhu výrobků a služeb, rovnováha výrobce, význam a porovnání nákladů.6.Trh za nedokonalé konkurence, působení externalit, teorém pavučiny.7.Trh výrobních faktorů, mezní produktivita, stanovení cen výrobních faktorů, význam produkční funkce.8.Finanční trhy, Trh kapitálu a peněz, základní charakteristika.9.Vztah úspor a investic, členění investic, tvorba a význam opisů.10.Význam a hlavní cíle centrální banky, emise peněz, směnky.11.Vývoj cenové hladiny, reálné a nominální hodnoty, vznik a druhy inflace.12.Postavení státu v ekonomice jako specifický tržní subjekt, financování státu, orgány státu, začlenění státu do hospodářské a měnové unie EU, společný evropský ekonomický prostor.13.Typy hospodářské politika státu.14.Nástroje hospodářské politiky státu, monetární, fiskální, důchodové, vnější.Semináře:1.Základní ekonomické pojmy vymezení ekonomie vůči ostatním vědám.2.Vlastnosti zboží, výroba, vstupy a výstupy, zisk jako součást nákladů, alternativní náklady.3.Reálný svět nedokonalé konkurence, klasický a keynesiánský přístup, odmítání nebo podpora státu.4.Zásady rozdělování v ekonomice, primární a sekundární důchody, Lorencova křivka, Ginino koeficient.5.Specifiky trhu půdy , zvláštní formy půdy, trh práce, substituční a důchodový efekt práce.6.Nezaměstnanost její příčiny a důsledky, dobrovolná a nedobrovolná nezaměstnanost, sociální důsledky nezaměstnanosti.7.Podoby kapitálu, věcná forma kapitálu, burza, obchodování na trhu, cenné papíry.8.Úvěry , typy úvěrů,diskontní úroková sazba a její význam, aktivní a pasivní operace bank9.Příčiny inflace, poptávkové a nabídkové, praktické příklady, důsledky inflace na ekonomiku , společnost, důchody a majetek.10.Mezinárodní trhy, příčiny a důsledky globalizace, udržitelný ekonomický růst v podmínkách spotřební společnosti.11.Dopady hospodářské politiky na fungování národní ekonomiky, příklady, příčiny a důsledky. Monetární politika12.Dopady hospodářské politiky na fungování národní ekonomiky, příklady, příčiny a důsledky. Fiskální a důchodová politika13.Platební bilance státu, vliv kurzu národní měny na stabilitu státu, valuty a devizy14.Písemný zápočtový testV rámci seminářů je se studenty dále rozpracováváno základní téma obsažené v přednáškách. V praktických příkladech z běžného života jsou ověřována teoretická východiska. Součástí seminářů je i prohlubování znalostí v nejdůležitějších oblastech základů ekonomie.

Získané způsobilosti

Student získá přehled o základních ekonomických termínech a základní přehled o makroekonomické i mikroekonomické problematice.

Literatura

HOLMAN, R. Ekonomie. Praha 2002. 2002. SAMUELSON,P.A. NORDHAUS, W.D. Ekonomie. Svoboda Praha 1992 (jakékoliv další vydání této učebnice). MERTLÍK, P. RUSMICHOVÁ,L., SOUKUP, J. a kol. Úvod do obecné ekonomie. Aleko, Praha 1991. BEDNÁŘ,J. Základní kapitoly z mikroekonomie, ZSF JU, 2001, 2004.

Požadavky

Zápočtový písemný test.

Garant

Ing. Radka Prokešová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Radka Prokešová, Ph.D.