Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Právo a sociální a školská legislativa (KPR / WPPSŠ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPR / WPPSŠ - Právo a sociální a školská legislativa, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Lidská práva, historie, základní dokumenty, koncepty lidských práv- Zranitelné skupiny (děti, ženy, přestárlí, osoby s postižením, vězni, uprchlíci, migranti)- Pracovní právo a zaměstnanost se zaměřením na znevýhodněné pracovníky- Rodinné právo, pracovní vztahy, ochrana- Nemoc, nepříznivý zdravotní stav, invalidita, posuzování zdravotního stavu pro účely sociálního zabezpečení- Státní sociální podpora, životní a existenční minimum, dávky a služby sociální péče, dávky hmotné nouze, příspěvek na péči- Vzdělávací politika a makrořízení výchovy a vzdělávání, školská politika ČR a EU- Systémy vzdělávání ve vybraných zemích, struktura vzdělávací soustavy v ČR- Legislativní zajištění a kurikulární dokumenty v oblasti školství základní právní normy a koncepční dokumenty, specializace ve školství- Ekonomika a financování školství, školský management, marketing škol a školských zařízení- Evaluace školy, výchovy a vzdělávání, kontroling a benchmarking- Legislativa v oblasti vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami- Aktuální vývoj ve školství s ohledem na speciální pedagogiku v praxi

Získané způsobilosti

Studenti a studentky se orinetují v dané problematice a jsou schopni znalosti přenést do praktické sféry v rámci svého dalšího studia.

Literatura

Světlík, J. Marketing školy. Zlín, 1996. Trostr, P. a kol. Právo sociálního zabezpečení. Praha, 2005. Krebs, V-. Sociální politka. Praha, 2007. Kahoun, V a kol. Sociální zabezepečení. Praha, 2009. Bací, Kalous, Svoboda. Üvod do teorie a praxe školského managementu. Praha, 1995. Prášilová, M. Vybrané kapitoly školského managementu pro učitele. Olomouc, 2003. Janků, M. akol. Základy práva pro posluchače neprávnických fakult. Praha, 2013. Hůrka, P. a kol. Zákoník práce a související ustanovení občanského zákoníku. Praha, 2012.

Požadavky

Předmět je ukončen kombinovanou zkouškou.

Garant

prof. JUDr. Vilém Kahoun, Ph.D.Ing. Ivan LoukotaPhDr. Lenka RoskováIng. Hana ŠímováMgr. Iveta Šimůnková

Vyučující

prof. JUDr. Vilém Kahoun, Ph.D.Ing. Ivan LoukotaPhDr. Lenka RoskováIng. Hana ŠímováMgr. Iveta Šimůnková