Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Veřej. správa na úseku kriz. řízení 1 (KPR / YSKR1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPR / YSKR1 - Veřej. správa na úseku kriz. řízení 1, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Základní pojmy z tvorby práva, struktura a druhy právním norem se zaměřením na státní správu.2. Ústavně zaručená práva a ústavní základy krizového řízení.3. Stručná charakteristika v praxi nejužívanějších druhů právních norem se zaměřením na státní správu a krizové řízení.4. Právní úpravy týkající se Integrovaného záchranného systému, krizového řízení.5. Právní úprava úkolů orgánů veřejné správy na úseku civilní ochrany obyvatelstva.6. Základy právních norem veřejné správy, které jsou nezbytné pro dostatečné zvládnutí úkolů veřejné správy na úrovni obcí, obcí s rozšířenou působností, kraje a ústředních orgánů státní správy.Semináře:1. Seminární rozbor právních norem týkajících se státní správu.2.Seminární rozbor právních norem týkajících se krizového řízení ve vztahu k veřejné správě.3. Seminární rozbor právních norem týkajících se IZS ve vztahu k veřejné správě.4. Seminární rozbor právních norem s vazbou na orgány veřejné správy na úseku civilní ochrany obyvatelstva.5. Seminární rozbor právních norem s vazbou na veřejnou správu na úrovni obcí, obcí s rozšířenou působností, kraje a ústředních orgánů státní správy.

Získané způsobilosti

Absolvent bude:Znát strukturu veřejné správy v ČRAplikovat hierarchii norem užívaných ve veřejné správěSchopen užívat při posuzování případů Listinu základních práv a svobodZnát základy správního řízení ve vztahu k záležitostem IZS a krizovému řízení

Literatura

Průcha, P.:. Integrovaný záchranný systém a krizové řízení v podmínkách reformované územní správy. In.:Sborník konference Krizový management. Vojenská akademie v Brně, 2002. Knapová, M., Švestka, J. a kol.:. Občanské právo hmotné. ASPI, 2002. Macko, P.:. Praktické zkušenosti z krizového řízení. In.: Sborník konference Krizový management. Vojenská akademie v Brně, 2002. Soviš, J.:. Současný bezpečnostní systém ČR, jeho nedokonalosti a možnosti jejich odstranění. In.: Sborník konference Krizový management. Vojenská akademie v Brně, 2004. Novotný, O., Dolenský, A., Jelínek, J., Vanduchová, M.:. Trestní právo hmotné. Praha : Linde, 1997. ISBN 80-7201-501-X.Pavlíček, V., Hřebejk, J.:. Ústava a ústavní řád ČR. Linde, Praha, 1998. Soviš, J.:. Základní východiska při tvorbě krizového zákona a jejich naplnění. In.: Sborník konference Krizový management. Vojenská akademie v Brně, 2002. Ondruš, R.:. Zastupování úřadů samosprávných celků Hasičským záchranným sborem ČR při plnění úkolu při mimořádných událostech a krizových stavech. In.: Sborník konference Krizový management. Vojenská akademie v Brně, 2004.

Požadavky

Seminární práce v rozsahu cca 5 stran, účast na cvičeních, aktivita, zvládnutí písemného testu na 70 %

Garant

Ing. Jan HorákIng. Jiří Hruška

Vyučující

Ing. Jan HorákIng. Jiří Hruška