Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy ekonomie (KPR / ZBZEK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPR / ZBZEK - Základy ekonomie, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Vymezení pojmu ekonomie, dělení ekonomie.2. Základní ekonomické pojmy.3. Trh výrobků a služeb (poptávka, teorie užitečnosti).4. Trh výrobků a služeb (faktory ovlivňující poptávku).5. Trh výrobků a služeb (formování nabídky, náklady, příjmy).6. Konkurence ( pojetí, význam, typy a formy).7. Důsledky nedokonal konkurence.8. Trh výrobních faktorů (práce, půda a kapitál).9. Trh peněz ( poptávka, nabídka, druhy peněz).10.Základní makroekonomická témata (hospodářský cyklus, platební bilance apod.).11.Měření cenové hladiny (cenové indexy, valorizace) a inflace ( pojetí, vliv na důchody a transferové platby).12.Makroekonomické agregáty (hrubý domácí produkt, hrubý národní důchod, ekonomická síla, ekonomická úroveň).13.Ekonomický růst ( pojetí, vliv na transferové platby ) a platební politika státu (pojetí, vývoz inflace).14.Primární a sekundární důchody ( pojetí, faktory působící na jejich výši).15.Stát a jeho postavení v ekonomice (ekonomická funkce státu, nástroje hospodářské politiky, typy hospodářské politiky).16.Státní rozpočet (vymezení příjmů a výdajů, deficit, přebytek, vyrovnaný rozpočet, řešení stavů).

Získané způsobilosti

Student zná a chápe: " Obsah základních ekonomických kategorií (viz. náplň přednášek) a jejich funkci v procesu fungování tržní ekonomiky." Fungování tržní ekonomiky jako systému.Student dokáže, je schopen, umí:" Pochopit a vysvětlit chování subjektů trhu ( domácnosti, firmy, stát ) v tržní ekonomice." Pochopit dopad změn v ekonomice (nezaměstnanost, inflace, hospodářský a politický cyklus apod.) na chování (jeho změnu) subjektů trhu (domácnosti, firmy, stát) v tržní ekonomice.

Literatura

Periodika:. Ekonom, Hospodářské noviny. Holman, R. Ekonomie. C.H. Beck, Praha, 2002. ISBN 80-7179-891-6.Bednář, J.:. Základní kapitoly z mikroekonomie. JU, České Budějovice.

Požadavky

Docházka na přednášky, samostudium. Zápočet:" aktivita a iniciativa v hodině" úspěšné zvládnutí závěrečného testu

Garant

Ing. Jan Bednář

Vyučující

Ing. Jan Bednář