Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybr. probl. z ekonomiky zdravotnictví (KPR / ZZPEZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPR / ZZPEZ - Vybr. probl. z ekonomiky zdravotnictví, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Postavení zdravotní péče v systému sociální ochrany obyvatelstva.2. Zdravotní politika.3. Základní teoretické poznatky v oblasti financování zdravotní péče.4. Ekonomická analýza vývoje financování zdravotnictví v České republice po r. 1990.5. Zdravotnický systém.6. Postavení a role poskytovatelů zdravotnických služeb v systému v systému zdravotní péče.7. Postavení a role pacientů a financujících subjektů v systému v systému zdravotní péče.8. Postavení a role státu v systému poskytování zdravotní péče.9. Směry potenciálních inovací systému financování zdravotní péče.10. Ekonomika státu a oblast ochrany veřejného zdraví.11. Ekonomické aspekty jako protiklad ochrany přírody a ovzduší.12. Ekonomický rozvoj regionů a specifiky zdravotně sociální ochrany regionu.13. Makroekonomika státu a její ukazatele.14. Vzájemná závislost mezi ekonomickým rozvojem (ekonomickým růstem) a udržitelností životního prostoru.

Získané způsobilosti

Student zná a chápe: " Pojetí systému zdravotnických služeb, jeho podstatu a principy fungování v tržní ekonomice." Problematiku moderního zdravotnictví (zejména problémy související s nabídkou a poptávkou v oblasti zdravotnických služeb, jejich dostupností, kvalitou, nákladovostí a financováním, jakož i problémy spojené s výkonností zařízení poskytující zdravotnické služby a jejím měřením) a potenciální směry řešení." Příčiny problémů ve zdravotnictví a nezbytnost jeho transformace. Student dokáže, je schopen, umí:" Orientovat se v problematice ekonomiky zdravotnických služeb a vysvětlit jejich podstatu." Vysvětlit roli státu v oblasti zdravotní politiky a systému poskytování zdravotní péče." Zdůvodnit ekonomickou nezbytnost změn v oblasti poskytování zdravotní péče a jejího financování.

Literatura

Háva a kol.:. Financování českého zdravotnictví v kontextu úhrad. IZPE, Kostelec nad Černými lesy 2003. KREBS A KOL. Sociální politika. ASPI, a.s., Praha, 2007, 4. přepracované vydání. 2007. internetové stránky. www.czso.cz. internetové stránky. www.izpe.cz. internetové stránky. www.mpsv.cz. internetové stránky. www.mzcr.cz. internetové stránky. www.vupsv.cz.

Požadavky

Docházka na přednášky, samostudium. Zápočet:" aktivita a iniciativa v hodině" úspěšné zvládnutí závěrečného testuKolokvium:Zpracování individuální práce na zadané téma (rozsah min. 3 stránky) a její prezentace.

Garant

Ing. Jan BednářIng. Marie Klímová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jan BednářIng. Marie Klímová, Ph.D.