Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mim.udál.-ochrana života, zdraví a maj. (KRA / IIMUD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRA / IIMUD - Mim.udál.-ochrana života, zdraví a maj., Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Semináře:1. týden Úvod, seznámení s organizací, historie požární ochrany, civilní ochrany/obrany2. - 3. týden Základní právní předpisy havarijního plánování, civilní nouzové připravenosti4. týden Obecné základy řešení havarijních a krizových situací5. - 6. týden Integrovaný záchranný systém7. týden Logistické zabezpečení IZS8. týden Veřejná správa na úseku krizového řízení9. - 10. týden Analýza, metody a nástroje řešení krizových situací11. týden Bezpečnostní politika státu, obrana státu a její zajišťování12. - 13. týden Ochrana obyvatelstva14. týden Protipovodňová ochrana.

Získané způsobilosti

S využitím znalostí z ostatních teoretických a bezpečnostních předmětů studenti studijního programu na základě studia předmětu Mimořádné události - ochrana života, zdraví a majetku získají takové znalosti, aby byli schopni absolvovat další odborné předměty v oblasti ochrany obyvatelstva a krizového řízení. Tento předmět je zejména určen pro absolventy jiných bakalářských studijních oborů, mimo obor Ochrana obyvatelstva se zaměřením na CBRNE, aby získali znalosti na úrovni výuky ve výše uvedeném bakalářském studijním oboru.Jedná se zejména o následující znalosti:- získají přehled o historii požární ochrany a civilní ochrany/obrany- získají základní informace o legislativě uvedených oblastí- základní poznatky z řízení složek IZS- obecné základy řešení havarijních a krizových situací- základní informace o krizovém plánování a řízení- základní informace o ochraně obyvatelstva a protipovodňové ochraně.

Literatura

Šenovský, M., Adamec, V., Hanuška, Z. Integrovaný záchranný systém. Ostrava, SPBI, 2005. Linhart, P. Některé otázky ochrany obyvatelstva. Jihočeská univerzita v Č. Budějovicích, 2006. KRATOCHVÍLOVÁ, D. Ochrana obyvatelstva. Sdružení požárního a bezpečnostního inženýrství v Ostravě, 2005. Usnesení předsednictva ČNR č. 2 ze dne 16.12.1992 o vyhlášení Listiny základních práv a svobod. Praha, 1992. Ústavní zákon č. 110 ze dne 22.4.1998 o bezpečnosti ČR. Praaha, 1998. Zákony č. 133/85 Sb., 239/2000 Sb., 240/2000 Sb., 59/2006 Sb. a navazující předpisy. PROUZA, Z. a ŠVEC, J. Zásahy při radiační mimořádné události. SPBI. Ostrava , 2008. ŠENOVSKÝ, M. a ADAMEC, V. Bezpečnostní plánování. Ostrava: SPBI, 2006. MATOUŠEK, J., URBAN, I. a LINHART, P. CBRN. Ostrava: SPBI, 2008. MATOUŠEK, J. a LINHART. P. CBRN - chemické zbraně. Ostrava: SPBI, 2005. KROUPA, M. Chování obyvatelstva v případě havárie s únikem nebezpečných chemických látek. Praha - MV - GŘ HZS ČR, 2004. ŠENOVSKÝ, M. a BALOG. K. Integrální bezpečnost. Ostrava: SPBI, 2009. KRÖMER A., MUSIAL, P., FOLWARCZNÝ, L. Mapování rizik. Ostrava: SPBI, 2010. 112 - odborný časopis požární ochrany, integrovaného záchranného systému a ochrany obyvatelstva. MV - GŘ HZS ČR Praha.

Požadavky

K zápočtu je nutná aktivní účast na seminářích, příprava podkladů pro zpracování podkladů pro vybrané dokumenty dle probírané problematiky a ke zkoušce zisk zápočtu a znalosti a praktické použití získaných znalostí ze všech zmíněných oblasti.

Garant

Ing. Ladislav Karda