Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Bezp. a role zdrav. v bezp. syst. státu (KRA / JJBRZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRA / JJBRZ - Bezp. a role zdrav. v bezp. syst. státu, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky1. - 2. týden Úvod do studia předmětu, základní terminologie.3. - 4. týden Bezpečnost státu, bezpečné prostředí, bezpečnost ve zdravotnictví a péče o zdraví.5. - 6. týden Bezpečnostní strategie státu, bezpečnostní systém, úkoly prvků systému.7. - 8. týden Systém zajištění péče o zdraví a bezpečnostní politika ve zdravotnictví.9. - 10. týden Právní prostředí.11. - 12. týden Působnost orgánů veřejné správy na úseku péče o zdraví a orgány krizového řízení.13. - 14. týden Mezinárodní kontext bezpečnostní politiky ve zdravotnictví. (WADEM a EuSEM)Semináře:1. - 2. týden Zdravotnictví a mimořádné události, krizové situace, terorismus.3. - 4. týden Bezpečnostní prevence a represe v péči o zdraví, zdravotnický záchranný systém.5. - 6. týden Test znalostí, zadání ke zpracování referátů.7. - 8. týden Vývoj konceptu bezpečnosti ve zdravotnictví.9. - 10. týden Koncepce krizové připravenosti zdravotnictví.11. - 12. týden Právní předpisy jako nástroj dosažení cílů krizové připravenosti zdravotnictví.13. - 14. týden Vyhodnocení referátů.

Získané způsobilosti

Z využitím hlubšího studia dokumentů Bezpečnostní rady státu zvládnout hierarchii národního bezpečnostního systému, soustavu jeho prvků a vazeb, principy centrálního řízení a respektování autonomie, systém svěřených působností a kompetencí s důrazem na prostředí zdravotní politiky a reálné zdravotní péče za mimořádných a krizových situací.

Literatura

Vláda. Bezpečnostní strategie ČR. 2011. Paláček, M., Vronská, S. Krizový zákon s komentářem; Integrovaný záchranný systém, zákon s komentářem. Poradce ročník 2003, č. 13, Poradce s.r.o. Horák. Průvodce krizovým plánováním pro veřejnou správu. Příbram, 2011. ISBN 978-80-7201-827-7.Horák, R., Krč, M., Ondruš, R., Danielová, L. Průvodce krizovým řízením pro veřejnou správu. Linde, Praha, 2004. Zákon č. 110/1998 Sb., o bezpečnosti České republiky v platném znění. Zákon č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení a o změně některých zákonů (krizový zákon) v platném znění. Zákon č.239/2000 Sb., o integrovaném záchranném systému a o změně některých zákonů v úplném znění.

Požadavky

80% účast na přednáškách a seminářích; vypracování seminárních prací pro zápočet;zisk zápočtu a akceptování výsledků referátů ke zkoušce

Garant

Ing. Libor Líbal

Vyučující

Ing. Libor Líbal