Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy dozimetrie ionizujícího záření (KRA / JJDOZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRA / JJDOZ - Základy dozimetrie ionizujícího záření, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. týden Úvod.2. - 3. týden Veličiny charakterizující pole záření a jeho interakce s látkou.4. týden Dozimetrické veličiny a jednotky, základní veličiny radiační ochrany.5. - 6. týden Měření, příp. výpočet základních dozimetrických veličin a veličin radiační ochrany (aktivita, dávka, kerma, dávkový ekvivalent, efektivní dávka, úvazek efektivní dávky).7. týden Odhad dávky od bodových ZIZ a ZIZ konečných rozměrů.8. - 9. týden Principy ochrany - vzdálenost, čas, stínění.10. - 11. týden Dozimetrie zevního ozáření.12. týden Dozimetrie vnitřní kontaminace.13. týden Dozimetrické metody a techniky k hodnocení výpustí radionuklidů a vlivu na okolí pracoviště se ZIZ.14. týden Dozimetrické aspekty povrchové kontaminace a nakládání s radioaktivními odpady.Praktická cvičení:1. - 2. týden Obsluha přístrojů pro osobní dozimetrii v laboratoři.3. - 6. týden Měření dávkových příkonů a dávek pozadí v laboratoři a od etalonů pomocí termoluminiscenčních a elektronických dozimetrů.7. - 12. týden Spektrometrické měření aktivit pozadí v laboratoři a etalonů.13. - 14. týden Statistické zpracování výsledků a vypracování protokolů měření.

Získané způsobilosti

Získáním odpovídajících teoretických a praktických poznatků, návyků a zkušeností získá absolvent potřebné znalosti k zastávání profesí v následujících oborech činností:1.v systému zdravotnictví u zdrojů ionizujícího záření; 2.v orgánech státní správy ve funkcích vyžadujících úplné vysokoškolské vzdělání se zaměřením na krizové řízení ve zdravotnictví a při ohrožení obyvatelstva ionizujícím zářením;3.orgánech státní správy a samosprávy na úsecích, v rámci kterých jsou řešena opatření týkající se prevence, řešení a následků mimořádných událostí; 4.na úseku bezpečnosti práce v podnicích a ve výzkumných provozech se zdroji ionizujícího záření;5.na pracovištích, na kterých je řešena problematika ionizujícího záření z pohledu ochrany životního prostředí;6.při vyšetřování radiačních havárií a určit míru jejich zavinění a příčin a stanovit zásady prevence;7.podílet se jako odborný učitel vyšší odborné školy, asistent nebo odborný asistent vysoké školy na výuce a vědecko výzkumné činnosti;8.řídit práci v informačním centru orientovaném na danou problematiku.

Literatura

Singer, J. Dozimetrie ionizujícího záření, skripta ZSF JU, České Budějovice. 2005. Klener, V. Principy a praxe radiační ochrany. SÚJB, Praha, 2000. Zákon č. 18/1997 Sb. , atomový zákon. Vyhláška SUJB č. 307/2002 Sb., o radiační ochraně.

Požadavky

Pro udělení zkoušky je podmínkou zisk zápočtu, akceptování výsledků kontrolních písemných prací a laboratorních protokolů zpracovaných v průběhu semestru, akceptace výsledku písemně - kolokvium.

Garant

RNDr. Karel Roháček, CSc.

Vyučující

RNDr. Karel Roháček, CSc.RNDr. Karel Roháček, CSc.