Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybr. kapitoly z radiobiol. a toxikol. (KRA / JJKRT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRA / JJKRT - Vybr. kapitoly z radiobiol. a toxikol., Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednašky1. - 2. tyden Zaklady radiobiologie, mechanizmy učinků ionizujiciho zařeni na buněčne urovni.3. - 4. tyden Cesty vstupu radioaktivnich latek do organizmu a jejich distribuce v organizmu.5. - 6. tyden Diagnostika a lečba nemoci z ozařeni, možnosti prevence7. - 8. tyden Pozdni nasledky expozice ionizujicim zařenim.9. - 10. tyden Zaklady toxikologie, mechanizmy učinků jednotlivych skupin jedů a toxinů.11. - 12. tyden Biokinetika toxickych latek.13. - 14. tyden Hodnoceni rizik latek nebezpečnych pro zdravi a životni prostředi.Seminaře, prakticka cvičeni:1. - 2. tyden Fyzikalni jednotky vyznamne při posuzovani zavažnosti radiačniho poškozeni.3. - 4. tyden Vztah davka - efekt ionizujiciho zařeni. Odhad radiačniho poškozeni.5. - 6 .tyden Principy ochrany před zařenim. .7. - 8. tyden Odhad nasledků havarii a teroristickych utoků pomoci softwaroveho nastroje.9. - 10. tyden Zjišťovani toxicity latek, informačni zdroje v toxikologii a v souvisejicich oborech.11. - 12. tyden Prevence, ochrana, diagnostika, prvni pomoc při otravach jedy a toxiny.13. - 14. tyden Zasady hromadne dekontaminace osob na dekontaminačnim mistě, nezbytne vybaveni, možna organizace činnosti .

Získané způsobilosti

Student získá teoretické znalosti o mechanismu účinků ionizujícího záření a významných chemických látek přírodního a syntetického charakteru. Bude schopen posoudit míru poškození těmito noxami a navrhnout možná preventivní opatření. Studenti budou schopni navrhnout obecná a nezbytná bezpečnostní opatření při styku s těmito noxami a podílet se na řešení mimořádných událostí spojených s jejich použitím nebo s jejich únikem do životního prostředí.

Literatura

Kuna, P., Navrátil, L. a kol. Klinická radiobiologie. MANUS, Praha, 2005. Horák J., Linhart I., Klusoň P. Úvod do toxikologie a ekologie pro chemiky. VŠCHT, Praha, 2004. Prokeš J. a spol. Základy toxikologie. Galén, 1. vyd. 2005, 248 s. 2005. Zákon č. 356/2003 Sb., o chemických látkách a chemických přípravcích; zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví; zákon č. 185/2001 Sb. o odpadech. Galén, Praha, 2005.

Požadavky

Samostatná příprava a zpracování seminární práce na zvolené téma. 90% účast na seminářích.

Garant

Ing. Lenka Brehovská, Ph.D.Mgr. Renata Havránková, Ph.D.

Vyučující

Ing. Lenka Brehovská, Ph.D.Mgr. Renata Havránková, Ph.D.