Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Toxikologie (KRA / JJTOX)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRA / JJTOX - Toxikologie, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1.-2. Multidisciplinární povaha vědního oboru toxikologie. Krizová toxikologie, její místo a úloha v medicíně.3.-4. Toxikologicky významné, průmyslově vyráběné anorganické chemické látky.7.-8. Léky a toxické noxy zdravotnického prostředí, návykové látky.9.-10. Bojové otravné látky a pesticidy.11. Rostlinné jedy.12. Živočišné jedy.14. Mikrobiální jedy.Praktická cvičení:1.-2. Toxikománie.7.-10. Antraxový toxin, alkohol, drogy a jiné návykové látky.11.-12. úmluva o zákazu CHZ, nebezpečí chemického terorismu.13.-14. Chemické havárie a jejich krizový management.

Získané způsobilosti

Student získá teoretické znalosti o významných chemických látek přírodního a syntetického charakteru s ohledem na možnost intoxikace člověka. Dále bude seznámen s informaci o chemických a biologických vlastnostech jedovatých přírodních a syntetických chemických látek, o klinickém obraze intoxikace, poskytování první pomoci, o ochraně před nimi, o jejich odmořování, bezpečné likvidaci a o jejich vlivu na životní prostředí. Studenti budou schopni posoudit míru nebezpečí běžných toxických látek, navrhnout obecná a nezbytná bezpečnostní opatření při styku s nimi a podílet se na řešení mimořádných událostí spojených s použitím toxických látek nebo s jejich únikem do prostředí.

Literatura

Marhold, J. Průmyslová toxikologie. SNTL, Praha, 1984. Patočka, J. Úvod do obecné toxikologie. Manus, Praha, 2003. Patočka, J. a kol.:. Vojenská toxikologie. Praha, Grada, 2004. Picka, K., Matoušek, J. Základy obecné a speciální toxikologie. Vysoká škola báňská Technická univerzita, Ostrava, 1996. Prokeš, J. a kol.:. Základy toxikologie. Praha, Galén, 2005.

Požadavky

Zpracování zadaných seminárních prací.

Garant

prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc.

Vyučující

prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc.