Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy radiační ochrany (KRA / JJZRO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRA / JJZRO - Základy radiační ochrany, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. týden Historie a vývoj principů radiační ochrany.2. týden Veličiny a jednotky radiační ochrany.3. - 5. týden Aplikace principů radiační ochrany při různých typech aplikací ZIZ.6. - 7. týden Vývoj legislativy radiační ochrany, požadavky EU.8. týden Lékařské expozice - nukleární medicína, radiodiagnostika a radioterapie.9. týden Profesionální ozáření.10. týden Ozáření obyvatel přírodními a umělými ZIZ.11. - 12. týden Nehody, havárie - požadavky na radiační ochrany - zásahy.13. - 14. týden Ochranná opatření - metody, hodnocení efektivity.

Získané způsobilosti

Student získá znalosti principů, metod a technik radiační ochrany při využívání zdrojů ionizujícího záření a jejich praktické uplatňování. Bude znát základní typy ozáření osob za normálních i mimořádných radiačních situací a opatření na ochranu pracovníků se zdroji ionizujícího záření a ochranu obyvatel.

Literatura

Kunz, E., Klener, V., Ševc, J., Thomas, J. Hodnocení rizika ionizujícího záření. Avicenum, Praha, 1973. Klener, V. Principy a praxe radiační ochrany. SÚJB, Praha, 2000. Singer, J., Heřmanská, J. Principy radiační ochrany. ZSF JU, České Budějovice, 2005. Veličiny a jednotky v atomové a jaderné fyzice. ČSN 01 1308, Praha, 1986. Vyhláška SÚJB č. 499/2005 Sb. v platném znění (radiační ochrana). Zákon č. 18/1997 Sb. v platném znění (atomový zákon).

Požadavky

Samostatná příprava, aktivní přístup. Vypracování seminární práce.

Garant

Mgr. Jiří Havránekprof. Dr. Friedo Zölzer, Ph.D.

Vyučující

prof. Dr. Friedo Zölzer, Ph.D.Mgr. Jiří Havránek