Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Radioterapie 1 (KRA / RRRT1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRA / RRRT1 - Radioterapie 1, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. týden Role a principy radioterapie jako jedné z důležitých metod pro léčení zhoubných nádorů2. týden Přehled hlavních radioterapeutických metod: použití externího svazky záření, brachyterapie3. týden Zdroje externích svazků: Co-60, lineární urychlovače, speciální zařízení a pomůcky4. týden Zdroje externích svazků: Co-60, lineární urychlovače, speciální zařízení a pomůcky, pokračování.5. týden Specifikace zdrojů a uspořádání ozařovací místnosti, výpočet stínění6. týden Požadavky na parametry svazku záření: rentgenové záření, elektrony7. týden Kalibrace svazku pomocí speciálních ionizačních komor, fantomů a dalších přístrojů, dosimetrickésrovnávací měření, audit, přesnost stanovení dávky8. týden Kontrola kvality fotonového svazku, distribuce dávky, profil svazku, příslušné korekce9. týden Kontrola kvality elektronového svazku, distribuce dávky, profil svazku, příslušné korekce10. týden Pravidelná kontrola a nastavení parametrů svazků (v souladu s platným protokolem)11. týden Simulátory a zobrazovací metody pro plánování léčebných procedur12. týden Brachyterapie: princip metody, radionuklidy, dozimetrický systém, výpočet dávek13. týden Nové trendy v radioterapii: neutronová a iontová terapie14. týden Radiační ochrana v radioterapii, minimalizace nehod, zmírnění jejich důsledkůSemináře:1. týden Role a principy radioterapie jako jedné z důležitých metod pro léčení zhoubných nádorů2. týden Přehled hlavních radioterapeutických metod: použití externího svazky záření, brachyterapie3. týden Zdroje externích svazků: Co-60, lineární urychlovače, speciální zařízení a pomůcky4. týden Zdroje externích svazků: Co-60, lineární urychlovače, speciální zařízení a pomůcky, pokr.5. týden Specifikace zdrojů a uspořádání ozařovací místnosti, výpočet stínění6. týden Požadavky na parametry svazku záření: rentgenové záření, elektrony7. týden Kalibrace svazku pomocí speciálních ionizačních komor, fantomů a dalších přístrojů, dosimetrickésrovnávací měření, audit, přesnost stanovení dávky8. týden Kontrola kvality fotonového svazku, distribuce dávky, profil svazku, příslušné korekce9. týden Kontrola kvality elektronového svazku, distribuce dávky, profil svazku, příslušné korekce10. týden Pravidelná kontrola a nastavení parametrů svazků (v souladu s platným protokolem)11. týden Simulátory a zobrazovací metody pro plánování léčebných procedur12. týden Brachyterapie: princip metody, radionuklidy, dozimetrický systém, výpočet dávek13. týden Nové trendy v radioterapii: neutronová a iontová terapie14. týden Radiační ochrana v radioterapii, minimalizace nehod, zmírnění jejich důsledků

Získané způsobilosti

Dovednosti související s prací na RTO

Literatura

Jurga l. A kol. Klinická onkologia a radioterapia. Slovak Academic Press, Bratislava, 2000. Klener P. Protinádorová chemoterapie. Galen, 2. vydání, 2002. Šlampa, P., Petera, J. et al. Radiační onkologie. Galén, Karolinum, 1. vydání, 2007. ISBN 978-80-246-1443-4.Chao, K.S.C., et al. Radiation oncology. management decisions, Lippincott Williams and Wilkins, 2002. ISBN 0-7817-3222-0.Dortík, J. Radioterapeutické přístroje. OU FZS, 2010. ISBN 978-80-7368-220-0.Zámečník J. Radioterapie. Avicenum, 1990. Binarová A. Radioterapie. OU FZS, 2010. ISBN 978-80-7368-701-4.Šefčíková L, a kol. Vybrané kapitoly z lekárskej biofysiky, radiobiologie, radiodiagnostiky a radioterapie v onkologii. Bratislava, 2004.

Požadavky

Stoprocentní účast na cvičeních, zápočtový test.

Garant

MUDr. Hana Šiffnerová, Ph.D.

Vyučující

MUDr. Hana Šiffnerová, Ph.D.