Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy farmakologie (KRA / RRZFA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRA / RRZFA - Základy farmakologie, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. týden Úvod. Farmakologie, farmacie. Léčivo, léčivý přípravek, názvy léčiv. Výklad pojmů. Preklinické a klinickézkoušení léčiv.2. týden Český lékopis. Zákon č. 378/2007 Sb., o léčivech a o změnách některých souvisejících zákonů. ČíselníkVZP.3. týden Přívodné cesty léčiv. Aplikační formy léčiv. Zásady správné laboratorní praxe. Farmakokinetika.Matematické zpracování farmakokinetiky. Farmakodynamika. Homeopatie.4. týden Faktory ovlivňující účinek léčiva. Interakce léčiv.5. týden Léčiva užívaná u onemocnění trávicího traktu. Léčiva nemocí dýchacích cest. Léčiva používaná připoruchách metabolismu. Diabetes mellitus a jeho léčba.6. týden Léčiva ovlivňující kardiovaskulární systém (mimo antihypertenziv). Léčba chronického srdečního selhání.7. týden Antihypertenziva. Léčiva onemocnění krve.8. týden Antialergika. Kortikoidy a jejich využití v praxi.9. týden Léčiva ovlivňující CNS. Léčba bolesti. Zneužívání léčiv.10. týden Radiofarmaka. RTG kontrastní látky.

Získané způsobilosti

Student je způsobilý orientovat se v základních pojmech obecné farmakologie( farmakokinetika, farmakodynamika), zná základní skupiny speciální farmakologie a je schopen komunikace s ostatními zdravotníky v oblasti farmakologie a používaných léčiv.

Literatura

Kuna, P., Višňovský, P. et al. Stručný přehled farmakologie pro radiologické asistenty. JU ZSF České Budějovice, 2007. Lincová, D., Farghalli, H. et al. Základní a aplikovaná farmakologie. Praha, Galén, Karolinum, 2005. Lüllmann, H. et al. Barevný atlas farmakologie. Praha, Grada Publishing, 2006. Lüllmann, H., Mohr, K., Wehling, M. Farmakologie a toxikologie. Praha, Grada publishing, 2006.

Garant

PharmDr. Simona Víšková

Vyučující

PharmDr. Simona Víšková