Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hospodářská opatření pro krizové stavy (KRA / XHOKS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRA / XHOKS - Hospodářská opatření pro krizové stavy, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

. týden Vymezení pojmu HOPKS, historie vývoje, základní pojmy a kategorie. Legislativní opory systému HOPKS.2. týden Působnost orgánů veřejné správy, právnických a fyzických osob v systému HOPKS.3. týden Systém hospodářských opatření pro krizové stavy a jeho komponenty (systém nouzového hospodářství,systém hospodářské mobilizace, použití státních hmotných rezerv, výstavba a údržba infrastruktury, regulační opatření).4. - 5. týden Pohotovostní zásoby, zásoby pro humanitární pomoc, státní hmotné rezervy (strategické zásoby),mobilizační rezervy. Problematika civilních zdrojů.6. - 7. týden Subjekty hospodářské mobilizace. Jejich místo a úloha v systému ekonomické bezpečnosti státu.8. - 10. týden Metodika činnosti ústředních správních úřadů, krajských úřadů a obcí s rozšířenou působností,právnických a podnikajících fyzických osob při plánování a zajišťování nezbytných dodávek v systému HOPKS.10. - 11. týden Plánování v systému HOPKS (plán nezbytných dodávek, plán hospodářské mobilizace, plán opatřeníhospodářské mobilizace).12. - 14. týden Implementace vyhlášky 498/2000 Sb. ? o plánování a provádění hospodářských opatření pro krizovéstavy v praxi.Semináře:1. - 7. týden Praktické aplikace HOPKS.8. - 14. týden Informační systém pro plánování civilních zdrojů. ARGIS.

Získané způsobilosti

Student získá základní znalosti z ekonomie. A to jak z makroekonomie, tak mikroekonomie. Dokáže dát do souvislosti i zdánlivě nesouvisející informace, které se týkají stěžejních předmětů z krizového řízení.

Literatura

Urbánek, J. F. Civilní nouzové plánování. UO Brno, 2006. Antušák, E. Strategie a ekonomika v bezpečnostním systému České republiky. VŠE, Praha, 2002. Zákon č. 241/2000Sb., o hospodářských opatřeních při krizových situacích a o změně některých souvisejících záko-nů v platném znění. Antušák, E. Studijní materiály pro posluchače aktualizačního kurzu krizového managementu a hospodářských opatření pro krizové stavy A2-2004. VŠE IKM, Praha, 2004.

Požadavky

Zpracování kontrolních písemných prací.Pro udělení zápočtu je podmínkou absolvování 70% seminářů.Pro udělení zkoušky je podmínkou zisk zápočtu, akceptování výsledků kontrolních písemných prací zpracovaných v průběhu semestru, akceptace výsledku ústní zkoušky.

Garant

Ing. Aleš Kudlák

Vyučující

Ing. Aleš KudlákIng. Aleš Kudlák