Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Integrovaný záchranný systém (KRA / XIZSY)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRA / XIZSY - Integrovaný záchranný systém, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Úvod do studia předmětu. Legislativa IZS.2., 3. Složky IZS.4., 5. Činnost správních orgánů a obcí, právnických a podnikajících fyzických osob v IZS.6., 7. Havarijní plán kraje.8., 9. Taktické řízení při řešení mimořádných událostí.10. Operační řízení při řešení mimořádných událostí.11. Varování, tísňové informování a vyrozumění.12. Komunikační a informační systémy IZS.13. Ochrana a chování obyvatelstva za mimořádných situací.14. Protipovodňová opatření.Semináře:1., 2. Součinnost složek IZS.3. IZS v krizovém řízení.4. Plošné pokrytí území jednotkami požární ochrany.5., 6. Poplachový plán IZS.7. Opěrné body HZS ČR.8. Telefonní centrála tísňového volání 112.9. Ukázka operačního a informačního střediska IZS.10. Spolupráce operačních středisek složek IZS.11. Struktura dat informačních systémů IZS.12. Ukázka technických prostředků HZS kraje.13. Taktická a prověřovací cvičení.14. Protipovodňová opatřeni.

Získané způsobilosti

S využitím znalostí z ostatních teoretických, ekonomicko-právních a bezpečnostních předmětů studenti studijního programu na základě studia předmětu IZS:- budou znát základní problémy krizového managementu z pohledu plánování, organizování, řízení a kontroly činnosti především u základních složek IZS;- budou mít vědomosti nejen o krizové legislativě s důrazem na legislativu týkající se IZS a jeho složek, ale i o krizové dokumentaci na úrovni středního článku řízení;- získají dovednosti v navrhování a posuzování účinnosti bezpečnostních opatření souvisejících s nasazením složek IZS v rámci záchranných a likvidačních prací při mimořádných událostech a krizových situacích;- budou schopni uplatnit se ve funkcích středního článku krizového řízení.

Literatura

Zákon č.239/2000 Sb., o integrovaném záchranném systému (zákon o IZS);. ŠENOVSKÝ, M. - ADAMEC, V. - HANUŠKA, Z. Integrovaný záchranný systém; Sdružení požárního a bezpečnostního inženýrství. VŠB-TU Ostrava, 2005. HORÁK, R., KRČ, M., ONDRUŠ, R., DANIELOVÁ, L.:. Průvodce krizovým řízením pro veřejnou správu. Linde Praha a.s., 2004. Vyhláška č. 328/2001 Sb., o některých podrobnostech integrovaného záchranného systému, v platném znění (vyhláška o IZS);. Nařízení vlády č.463/2000 Sb., o stanovení pravidel zapojování do mezinárodních záchranných operací, poskytování a přijímání humanitární pomoci a náhrad výdajů vynakládaných právnickými osobami a podnikajícími fyzickými osobami na ochranu obyvatelstva;.

Požadavky

Zpracování zadaných seminárních prací.Zpracování kontrolních písemných prací.Pro udělení zápočtu je podmínkou absolvování všech seminářů včetně akceptace výsledků zpracovaných seminárních prací.Pro udělení zkoušky je podmínkou zisk zápočtu, akceptování výsledků kontrolních písemných prací zpracovaných v průběhu semestru, akceptace výsledku písemné/ústní zkoušky

Garant

Ing. Libor Líbal

Vyučující

Ing. Libor LíbalMgr. Ing. Marie Charvátová