Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologie v krizových situacích (KRA / XPSKS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRA / XPSKS - Psychologie v krizových situacích, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. týden Základní pojmy teorie řízení, poznatky o struktuře, fungování, bariérách a efektivitě řídícího procesu.2. týden Strukturní a dynamické charakteristiky osobnosti řídícího pracovníka, manažerské typy a styly, sociálníkompetence.3. týden Davové a hromadné chování, panika vyvolaná katastrofickými událostmi.4. týden Náročné životní situace.5. týden Adaptační mechanismy při zvládání náročných životních situací.6. týden Psychická krize jako důsledek mimořádné zátěže.7. týden Osobnost v zátěži, vyrovnání se se zátěží, nezdolnost.8. týden Krizová intervence.9. týden Antistresové techniky, zvládání stresu ? coping.10. týden Důsledky stresu (poruchy chování, neurotické potíže, emocionální problémy, psychosomatické potíže).11. týden Psychická zátěž u pracovníků pomáhajících profesí, syndrom vyhoření.12. týden Afiliace.13. ? 14. týden Empatie a prosociální chování jako významné psychologické proměnné v pomáhající profesi.Semináře:1. ? 4. týden Skupinový výkon. Problémové situace, konfliktní sociální situace, stres, frustrace, deprivace, frustračnítolerance.5. ? 6. týden Obranné mechanismy.7. ? 8. týden Model psychické krize.9. ? 10. týden Možnosti intervence v jednotlivých fázích psychické krize.11. ? 12. týden Praktické aplikace v podmínkách pomáhající profese ? krizového řízení.13. ? 14. týden Modelové ukázky popisovaných situací a jejich analýza.

Získané způsobilosti

S využitím znalostí z ostatních teoretických, bezpečnostních a odborných předmětů studenti studijního programu na základě studia předmětu Psychologie v krizových situacích:- budou znát základní problémy psychologických přístupů a postupů příslušníků IZS v době mimořádných událostí;- budou mít vědomosti o specifikách jednotlivých krizových událostí a postupech jejich optimálního řešení z pohledu psychiky zachraňovaných i zachránců;- získají dovednosti v sebereflexní rovině, typologii a zvládacích technikách svízelných životních situací, ke specifikům jednotlivých typů osobností;- budou prakticky vybaveni pro zvládání negativních dopadů pro jejich vlastní život; - budou schopni uplatnit své dovednosti ve funkcích středního článku krizového řízení.

Literatura

Křivohlavý, J. Jak zvládat stres. Praha, Grada 1987. Mikšík O. Psychologie hromadného chování. FF UK Praha, 1988. Štětina, J. a kol. Medicína katastrof a hromadných neštěstí. GRADA, Praha, 2000. Bělohlávek, F.:. Organizační chování, Rubico, Olomouc, 1996. Armstrong, M.:. Personální management. Praha, Grada, 1999. Vizinová, D., Preiss, M. Psychické trauma a jeho terapie, Praha 1999.

Požadavky

Zpracování zadaných písemných úvah na téma předmětu a osobních zájmůZpracování seminárních prací.Pro udělení zápočtu je podmínkou absolvování všech seminářů včetně akceptace výsledků zpracovaných seminárních prací.Pro udělení zkoušky je podmínkou zisk zápočtu, akceptace prací zpracovaných v průběhu semestru, akceptace výsledku písemné/ústní zkoušky.

Garant

PhDr. Libor Pytel

Vyučující

PhDr. Libor PytelPhDr. Libor Pytel