Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Radioekologie (KRA / XREKO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRA / XREKO - Radioekologie, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. týden Úvod do radioekologie, vymezení pojmů z ekologie a z radiobiologie.2. - 3. týden Přirozené zdroje radioaktivity, včetně mimozemských a kosmických zdrojů, ozáření posádek dopravníchletadel a kosmonautů, kosmogenní radionuklidy.4. - 5. týden Umělé zdroje radioaktivity, včetně A-bomby, Černobyl, těžba uranu, následky, sanace, problémy v ČR.6. - 7. týden Transport radionuklidů v půdě, vodě a vzduchu, způsoby transferu do živých systémů.8. týden Chování radionuklidů v vodních ekosystémech.9. týden Chování radionuklidů v lesních ekosystémech.10. týden Chování radionuklidů v zemědělských ekosystémech.11. týden Vliv ultrafialového záření a elektromagnetického pole na člověka a životní prostředí, rizika.12. - 14. týden Radioaktivní odpady, vznik, klasifikace a pohyb radioaktivních odpadů, význam radioaktivních odpadů.Semináře:1. - 2. týden Identifikace a měření radionuklidů v prostředí.3. - 5. týden Expozice v důsledku přijetí radionuklidu zažívacím traktem (zejména I, Cs, Sr, Pu), následky, rizika.6. - 10. týden Expozice radioaktivitou plicní tkáně, celková potenciální energie alfa záření, ekvivalentní objemováaktivita zejména radonu, veličina "working level" a WLM, vliv na RNA.11. - 14. týden Monitorování záření a radionuklidů z jaderných elektráren v životním prostředí. Evropskémonitorovací sítě, sledované veličiny, metody stanovení obsahu některých radionuklidů (3H, 85Kr, 90Sr, 134Cs , 137Cs,transurany) ve složkách životního prostředí.

Získané způsobilosti

Po absolvování tohoto předmětu získají studenti přehled o zatížení životného prostředí radioaktivitou a dalšími fyzikálními faktory. Rovněž budou schopni správně zhodnotit relativní rizika plynoucí z přírodního a umělého ozáření.

Literatura

NAVRÁTIL L. a kol. Lékařská biofyzika, Manus, Praha 2000. Kolektiv autorů:. Principy a praxe radiační ochrany. SÚJB, Praha, 2000. Jandl, J. - Petr, I.:. Ionizující záření v životním prostředí. Praha, SNTL, 1988. Kuna, P. a kol. Vojenská radiobiologie. VLA JEP, Hradec Králové, 1994. ISBN 80-815109-48-4.

Požadavky

účast na přednáškách a seminářích (>80%), kratká seminarní prezentace

Garant

Mgr. Ing. Marie Charvátováprof. Dr. Friedo Zölzer, Ph.D.

Vyučující

prof. Dr. Friedo Zölzer, Ph.D.Mgr. Ing. Marie Charvátová