Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Radiační ochrana 2 (KRA / XROC2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRA / XROC2 - Radiační ochrana 2, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. - 5. týden Zásady ochranných opatření proti zevní radiaci: odstínění nabitých částic a odstínění fotonového záření, geometrie úzkého svazku, geometrie širokého svazku, bodový zdroj, "build up" faktory, volba tloušťky materiálu jako funkce energie fotonů, odhad rozptýleného záření, použití grafů pro zjištění tlumení a přenosu, odstínění neutronového záření.6. - 7. týden Způsoby a podmínky uvolňování radionuklidů do životního prostředí.8. - 10. týden Přírodní zdroje záření (klasifikace, závažnost, ochrana).11. - 12. týden Stochastické účinky a deterministické účinky.13. - 14. týden Interpretace a hodnocení výsledků radiačně hygienických měření.Semináře:1. - 2. týden Možnosti ochrany před ionizujícím zářením.3. - 7. týden Stochastické účinky a jejich odhad výpočtem.8. - 11. týden Problematika jaderné energetiky (přehled ve světě, Temelín, vliv na životní prostředí).12. - 14. týden Národní a mezinárodní legislativa v radiační ochraně.

Získané způsobilosti

Studenti budou znát základní principy a postupy používané v radiační ochraně, zdroje ionizujícího záření, národní a mezinárodní legislativu v dané oblasti.

Literatura

Kolektiv autorů:. Principy a praxe radiační ochrany. SÚJB, Praha, 2000. Vyhláška č. 307/2002 Sb. o radiační ochraně. Zákon č. 18/1997 Sb. ve znění pozdějších předpisů. Šeda, J. Dozimetrie ionizujícího záření. SNTL, Praha, 1983. Hála, J. Radioaktivita, ionizující záření, jaderná energie. Brno, 1998.

Požadavky

Zápočet bude udělen na základě vypracované seminární práce a úspěšného absolvování zkušebního testu.Pro udělení zkoušky je podmínkou zisk zápočtu.

Garant

Mgr. Jiří Havránek

Vyučující

Mgr. Jiří HavránekMgr. Jiří Havránek