Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do obecné toxikologie (KRA / XUDOT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRA / XUDOT - Úvod do obecné toxikologie, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. - 2. týden Úvod do toxikologie, vymezení předmětu, definice a základní toxikologické pojmy.3. - 4. týden Rozdělení a toxikologická klasifikace chemických látek.5. - 6. týden Vztahy mezi chemickou strukturou látky a toxikologickým účinkem.7. - 8. týden Toxikokinetika a biotransformace chemických látek.9. - 10. týden Mechanismy toxického účinku chemických látek. Interakce s biomakromolekulami.11. - 12. týden Klinické projevy intoxikace.13. - 14. týden Obecné zásady terapie otrav. Klasifikace otrav.Semináře:1. týden Zdravotní rizika chemických látek, jejich hodnocení a řízení.2. týden Toxicitní parametry.3. týden Selektivní toxicita.4. týden Metody experimentální toxikologie.5. týden Faktory ovlivňující toxicitní parametry.6. týden Adsorbce, distribuce, exkrece a biotransformace chemických látek.7. týden Inhibitory enzymů.8. týden Inhibitory iontových kanálů.9. týden Inhibitory mikrotubulů.10. týden Látky modifikující DNA.11. - 12. týden Účinek chemických látek na gastrointestinální trakt, na kardiovaskulární systém, na dýchací systém, na játra a ledviny, na imunitní systém, na nervový systém.13. týden První pomoc při intoxikaci a nespecifická terapie.14. týden Specifická antidotní terapie.

Získané způsobilosti

Studenti získají znalosti v rozsahu nezbytném pro další systematické studium toxikologie v předmětu Základy toxikologie a dalších příbuzných oborů. Ve vybraných případech budou schopni poskytnout první pomoc při otravách a doporučit aplikaci známých antidot.

Literatura

Patočka, J.:. Úvod do obecné toxikologie. Praha, Manus, 2003. Prokeš, J. a kol.:. Základy toxikologie. Praha, Galén, 2005. Horák, J., Linhart, I., Klusoň, P.:. Úvod do toxikologie a ekologie pro chemiky. Praha, VŠCHT, 2004. Patočka, J. a kol.:. Vojenská toxikologie. Praha, Grada, 2004.

Požadavky

Zpracování seminární práce a její prezentace.

Garant

Ing. Kristýna Šimák Líbalovádoc. MUDr. František Vorel, CSc.

Vyučující

doc. MUDr. František Vorel, CSc.