Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy ekonomiky krizového řízení (KRA / XZEKR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRA / XZEKR - Základy ekonomiky krizového řízení, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky1. týden - Úvod do problematiky, management rizika, národní ekonomika v systému mezinárodních ekonomických vztahů, vlivy globalizace.2. týden - Světový hospodářský vývoj, rizika rozvoje národních ekonomik. Ekonomické zabezpečení krizí na úrovni státu, regionu,obcí a měst.3. týden - Ekonomické důsledky katastrof, finanční rizika.4. týden - Rizika financování podnikatelských záměrů, finanční trhy. Rating podnikatelských a nepodnikatelských subjektů jako nástroj na snížení rizika.5. týden - Investiční riziko, modely oceňování.6. týden - Techniky restrukturalizace podniků, rizikový kapitál.7. týden - Pojištění jako způsob eliminace rizika.8. týden - Základní východiska a vymezení základních pojmů a zákonných ustanovení.9. týden - Historie hospodářské mobilizace a hospodářských opatření pro krizové stavy.10. týden - Systém řízení a orgány systému hospodářských opatření pro krizové stavy (jejich pravomoci a zodpovědnost).11. týden - Systém nouzového hospodářství a jeho zaměření. Systém hospodářské mobilizace, subjekty hospodářské mobilizace.12. týden - Ekonomika v krizovém řízení (tvorba rozpočtu, analýza finančních a materiálových potřeb apod.).13. týden - Soustava regulačních opatření, jejich zaměření a hlavní zásady, Struktura, tvorba a využití státních hmotných rezerv, Výstavba a údržba infrastruktury.14. týden - Struktura, tvorba a využití státních hmotných rezerv , Informační systém hospodářských opatření pro krizové stavy.Semináře/cvičení1. týden - Zadání samostatné práce.2. týden - Test.3. - 4. týden - Cvičení za využití internetu.5. týden - Test.6 - 7. týden - V rámci cvičení řešení případových studií a konkrétních příkladů k jednotlivým tématům.8. týden - Související zákony a navazující vyhlášky.9 - 10. týden - Regulační opatření v praxi a Metodika výpočtu přibližných nákladů na regulační opatření.11. týden - Tvorba Plánu nezbytných dodávek., test.12. týden - Tvorba Plánu hospodářské mobilizace a Plánu opatření hospodářské mobilizace.13. týden - Civilní zdroje civilního nouzového pánování s důrazem na funkčnost podnikové sféry (zabezpečení kontinuity produkčních procesů).14. týden - Seznámení a práce s informačním systémem ARGIS a softwarovým nástrojem EPOZ.

Získané způsobilosti

Student získá základní znalosti z ekonomie. A to jak z makroekonomie, tak mikroekonomie. Dokáže dát do souvislosti i zdánlivě nesouvisející informace, které se týkají stěžejních předmětů z krizového řízení.

Literatura

Vyhláška Ministerstva průmyslu a obchodu č. 219/2001 Sb., o postupu v případě hrozícího nebo stávajícího stavu nouze v elektroenergetice. Vyhláška Ministerstva průmyslu a obchodu č. 225/2001 Sb., kterou se stanoví postup při vzniku a odstraňování stavu nouze v teplárenství. Vyhláška Ministerstva průmyslu a obchodu č. 375/2005 Sb., o stavech nouze v plynárenství. Vyhláška Správy státních hmotných rezerv č. 498/2000 o plánování a provádění hospodářských opatření pro krizové stavy. Zákon č. 189/1999 Sb., o ropné bezpečnosti České republiky. Zákon č. 241/2000 Sb., o hospodářských opatřeních pro krizové stavy a o změně některých souvisejících zákonů. Zákon č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů (energetický zákon), ve znění pozdějších předpisů. Zákon č. 97/1993 Sb., o působnosti Správy státních hmotných rezerv.

Požadavky

3 x test, min. 70 % účast na cvičeních.

Garant

Ing. Aleš Kudlák

Vyučující

Ing. Aleš KudlákIng. Aleš Kudlák