Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ochrana obyvatelstva (KRA / YOCOB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRA / YOCOB - Ochrana obyvatelstva, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. - 2. týden Historický vývoj ochrany obyvatelstva.3. - 4. týden Legislativní podpora ve světě, EU a ČR.5. - 6. týden Základní ochranná opatření při MU a použití ZHN.7. - 8. týden Realizace ochrany obyvatelstva společností (státem), svépomoc a vzájemná pomoc jednotlivci.9. - 10. týden Úkoly a činnost veřejné správy na úseku ochrany obyvatelstva.11. - 12. týden Práva a povinnosti právnických osob, podnikajících fyzických osob a fyzických osob.13. - 14. týden Příprava mládeže a dospělých, propagace a popularizace ochrany obyvatelstva.Semináře:1. týden Koncepce ochrany obyvatelstva Jihočeského kraje, systém realizace.2. týden Plošné a místní varování, předávání tísňových informací.3. týden Ukrytí ? stálé úkryty a ochranné systémy, ochranné prostory.4. týden Organizace, řízení a zabezpečení evakuace.5. týden Individuální ochrana ? typizované a improvizované prostředky.6. týden Dekontaminace obyvatelstva ? stacionární a mobilní zařízení.7. týden Nouzové přežití a humanitární pomoc, zapojení občanských sdružení.8. týden Specifika ochrany obyvatelstva při povodni.9. týden Specifika ochrany obyvatelstva při úniku nebezpečné látky.10. týden Specifika ochrany obyvatelstva při radiační havárii.11. týden Zařízení CO, jejich zřizování a činnost.12. týden Zvláštnosti ochrany obyvatelstva v případě válečného konfliktu (monitorování a vyhodnocování použitíCBRNE látek).13. týden Požadavky ochrany obyvatelstva u staveb CO a v územním plánování .14. týden Příprava a výchova obyvatelstva.Informace ke kombinované nebo distanční

Získané způsobilosti

S využitím obecných znalostí a znalostí z ostatních předmětů studenti studijního programu na základě studia předmětu ochrana obyvatelstva:- seznámí se s vývojovými trendy a praktickou realizací opatření ochrany obyvatelstva ve světě i v ČR,- připraví se k plánování preventivních opatření na jednotlivých stupních veřejné správy, v rámci specifických činností právnických a podnikajících fyzických osob,- naučí se hodnotit postupy a účinnost ochranných opatření, aplikovat získané poznatky do možných modelových situací havarijního plánování.

Literatura

Spáčil, L. Krizové řízení při zajišťování obrany státu a řešení krizových situací na celostátní úrovni. Vojenská akademie, Brno, 2002. Spáčil, L. Krizové řízení v České republice. Vojenská akademie, Brno, 1998. Rektořík, J. a kolektiv. Krizový management ve veřejné správě, Teorie a praxe. Ekopress, s. r. o., Praha, 2004. KRATOCHVÍLOVÁ, D. Ochrana obyvatelstva. Sdružení požárního a bezpečnostního inženýrství v Ostravě, 2005. SMEJKAL, V., RAIS, K. Řízení rizik. Praha, Grada Publishing a.s., 2003. Antušák. E.,Kopecký, Z. Úvod do teorie krizového managementu I. VŠE v Praze, Praha 2003. Antušák, E., Kopecký, Z. Základy teorie krizového managementu I, II. VŠE, Oeconomica, Praha, 2003.

Požadavky

Aktivní vystupování v průběhu seminářů.Zpracování zadané seminární práce.Pro udělení zápočtu je podmínkou absolvování všech seminářů včetně akceptace výsledků zpracované seminární práce

Garant

Ing. Libor Líbal

Vyučující

Ing. Libor LíbalIng. Libor Líbal