Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Prostor MU. Poskytování první pomoci (KRA / YPPPO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRA / YPPPO - Prostor MU. Poskytování první pomoci, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky :1. týden Základní terminologie krizové připravenosti České republiky a resortu zdravotnictví, legislativní prostředíkrizové připravenosti, právní základ resortní připravenosti.2. - 3. týden Management hromadného postižení osob, typy poškození zdraví, typologie katastrofických scénářů,scénář odezvy zdravotnického zařízení podle zařazení do kritické infrastruktury resortu.4. - 5. týden Zákonitosti katastrofického cyklu, fáze odezvy, obsah záchranných likvidačních prací, obsah pracíobnovy, cyklus předcházení události.6. - 7. týden Prostory řešení následků katastrof ? gold zone, silver zone, bronze zone, obsah poskytované pomociv posloupnosti a návaznosti péče při zachování osobní odpovědnosti a adresnosti poskytovatele v systému kritickéinfrastruktury zdravotnictví.8. - 9. týden Třídící systémy resortu v linii poskytované péče obětem katastrofických událostí ? třídící síto, metodikaSTART, BATLS, BARTS ? přednemocniční, nemocniční skenovací systémy ? GCS, ISS atd..10. - 11. týden Pracoviště TRIAGE v přednemocniční a nemocniční úrovni poskytované péče o oběti, podmínkyzajištěného transportu v PNP a NNP, linkové cesty v rámci nemocnice, předávání a přebírání pacienta v protokolumedicíny katastrof, identifikační karty, identifikační čísla, protokoly apod..12. - 13. týden Základní ukazatelé zdravotnického systému - Medical Rescue Capacity, Medical Transport Capacity,Hospital Treatment Capacity, Medical Ambulance Capacity.14. týden Typy specializované péče o postižené osoby. Pandemický plán. Havarijní plán. Plán krizové připravenostive zdravotnictví.Semináře :1. - 14. týden Praktický nácvik a osvojení si návyků tvorby scénářů a plánů k odezvě zdravotnictví a zdravotnickýchzařízení podle zařazení do kritické infrastruktury resortu, při respektování územní přískušnosti k orgánům krizovéhořízení a koordinace připravenosti.

Získané způsobilosti

Ve spojení s ostatními znalosti zdravotnického bloku studijního programu :- základní orientace v problematice krizového managementu národního bezpečnostního systému- principy krizového managementu zdravotnictví- přehled o výstavbě záchranného řetězce z prostoru mimořádné události do cílového zdravotnického zařízení s důrazem na předlékařskou pomoc a péči o oběti události v rozsahu platných Standardů pro poskytování první pomoci - orientace v prostoru mimořádné události a v časové posloupnosti záchranných a likvidačních prací v závislosti na typu poškození zdraví ( třídící metodika START, zásady TRIAGE zdravotnické baze zásahu, zápasy zónování a timingu v prostoru mimořádné události)

Literatura

Pokorný, J. a kol. Lékařská první pomoc. Praha, Galén, 2005. Štětina, J. a kol. Medicína katastrof a hromadných neštěstí. GRADA, Praha, 2000. Časopis Urgentní medicína, Mediprax CB, ročník 2000 - 2004. ČČK : Standardy první pomci. Úřad ČČK, Praha, 2002.

Požadavky

ZÁPOČET : STANDARDY POSKYTOVÁNÍ PRVNÍ POMOCIZKOUŠKA : ZÁPOČET + PÍSEMNÁ ZKOUŠKA (TEST)

Garant

MUDr. Josef Štorek, Ph.D.doc. MUDr. František Vorel, CSc.

Vyučující

MUDr. Josef Štorek, Ph.D.MUDr. Josef Štorek, Ph.D.