Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologie v krizových situacích (KRA / YPSKS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRA / YPSKS - Psychologie v krizových situacích, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. týden Základní pojmy teorie řízení, poznatky o struktuře, fungování, bariérách a efektivitě řídícího procesu.2. týden Strukturní a dynamické charakteristiky osobnosti řídícího pracovníka, manažerské typy a styly, sociálníkompetence.3. týden Davové a hromadné chování, panika vyvolaná katastrofickými událostmi.4. týden Náročné životní situace.5. týden Adaptační mechanismy při zvládání náročných životních situací.6. týden Psychická krize jako důsledek mimořádné zátěže.7. týden Osobnost v zátěži, vyrovnání se se zátěží, nezdolnost.8. týden Krizová intervence.9. týden Antistresové techniky, zvládání stresu ? coping.10. týden Důsledky stresu (poruchy chování, neurotické potíže, emocionální problémy, psychosomatické potíže).11. týden Psychická zátěž u pracovníků pomáhajících profesí, syndrom vyhoření.12. týden Afiliace.13. ? 14. týden Empatie a prosociální chování jako významné psychologické proměnné v pomáhající profesi.Semináře:1. ? 4. týden Skupinový výkon. Problémové situace, konfliktní sociální situace, stres, frustrace, deprivace, frustračnítolerance.5. ? 6. týden Obranné mechanismy.7. ? 8. týden Model psychické krize.9. ? 10. týden Možnosti intervence v jednotlivých fázích psychické krize.11. ? 12. týden Praktické aplikace v podmínkách pomáhající profese ? krizového řízení.13. ? 14. týden Modelové ukázky popisovaných situací a jejich analýza.

Získané způsobilosti

S využitím znalostí z ostatních teoretických, bezpečnostních a odborných předmětů studenti studijního programu na základě studia předmětu Psychologie v krizových situacích:- budou znát základní problémy psychologických přístupů a postupů příslušníků IZS v době mimořádných událostí;- budou mít vědomosti o specifikách jednotlivých krizových událostí a postupech jejich optimálního řešení z pohledu psychiky zachraňovaných i zachránců;- získají dovednosti v sebereflexní rovině, typologii a zvládacích technikách svízelných životních situací, ke specifikům jednotlivých typů osobností;- budou prakticky vybaveni pro zvládání negativních dopadů pro jejich vlastní život; - budou schopni uplatnit své dovednosti ve funkcích středního článku krizového řízení.

Literatura

Křivohlavý, J. Konflikty mezi lidmi. Praha: Portál, 2008. ISBN 978-80-7367-407-6.Dědina, J. , Odcházel, J. Management a moderní organizování firmy: nejnovější přístupy... Praha, Grada Publishing, 2007. ISBN 978-80-247-2149-1.Mikšík, O. Psychika osobnosti v období závažných životních a spol. změn. Praha, Karolinum, 2009. ISBN 978-80-246-1600-1.Kohoutek, T., Čermák I. Psychologie katastrofické události. Praha, Academia, 2009. Kebza, J.:. Psychosociální determinanty zdraví. Academia, Praha 2005.

Požadavky

Zpracování zadaných písemných úvah na téma předmětu a osobních zájmůZpracování seminárních prací.Pro udělení zápočtu je podmínkou absolvování všech seminářů včetně akceptace výsledků zpracovaných seminárních prací.Pro udělení zkoušky je podmínkou zisk zápočtu, akceptace prací zpracovaných v průběhu semestru, akceptace výsledku písemné/ústní zkoušky.

Garant

PhDr. Libor Pytel

Vyučující

PhDr. Libor PytelPhDr. Libor Pytel