Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Radioekologie (KRA / YREKO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRA / YREKO - Radioekologie, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1, 2 Úvod do radioekologie, vymezení pojmů z ekologie a z radiobiologie.3 Přírodní zdroje radioaktivity a jejich vliv na okolní prostředí.4 Umělé zdroje ionizujícího záření a jejich vliv na životní prostředí.5 Radioekologie vodních ekosystémů.6 Radioekologie lesních ekosystémů.7 Radioekologické otázky v zemědělství.8 Radioaktivní zatížení z přijímání potravy.9, 10 Vliv radonu a jeho rozpadových produktů.11, 12 Vliv kosmického a zemského vnějšího záření.13, 14 Vliv neionizujícího záření a ostatních fyzikálních faktorů na životní prostředí. UV záření, viditelné záření, IF záření, teplota, tlak, změny klimatu.Cvičení:1. Jaderná elektrárna a životní prostředí.3. Radiační nehoda a její vliv na životní prostředí v místě nehody.4. Opatření při radiačních nehodách.5 Těžba a zpracování uranu a jejich vliv na flóru a faunu a vodní zdroje v dané lokalitě.6 Těžba a zpracování uranu a jejich vliv na obyvatelstvo.7. Rozbor situace v různých lokalitách dle výběru studentů.

Získané způsobilosti

Po absolvování tohoto předmětu získají studenti přehled o zatížení životného prostředí radioaktivitou a dalšími fyzikálními faktory. Rovněž budou schopni správně zhodnotit relativní rizika plynoucí z přírodního a umělého ozáření.

Literatura

http://www.zsf.jcu.cz/struktura/katedry/radio/informace-pro-studenty/ucebni_texty/ochrana-obyvatelstva-se-zamerenim-na-cbrne-aplikovana-radiobiologie-a-toxikologie-krizova-radiobiologie-a-toxikologie/radioekologie.doc/viewKolektiv. Radioekologie pro radiologické asistenty. Ostrava, 2010. ISBN 80-7368-219-2.Kuna P., Navrátil L. a kol. Klinická radiobiologie. Manus, Praha, 2005. ISBN 80-86571-09-2.Feltl, D., Cvek, J. Klinická radiobiologie. Havlíčkův Brod, 2009. ISBN 9788073111038.http://astronuklfyzika.cz/RadiacniOchrana.htm

Požadavky

účast na přednáškách a seminářích (>80%), kratká seminarní prezentace

Garant

Mgr. Ing. Marie Charvátováprof. Dr. Friedo Zölzer, Ph.D.

Vyučující

prof. Dr. Friedo Zölzer, Ph.D.Mgr. Ing. Marie Charvátová