Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Toxikologické aspekty chem. havárií (KRA / YTOXA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRA / YTOXA - Toxikologické aspekty chem. havárií, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky1,2 Rozdělení škodlivin a jejich stručná charakteristika, charakteristika fyzikálních veličin používaných k popisufyzikálních vlastností nebezpečných škodlivin, základní chemické vlastnosti škodlivin.3, 4, 5 Vlastnosti nebezpečných škodlivin, možnosti ochrany, dekontaminace a první pomoc6 Faktory ovlivňující šíření škodlivin a jejich charakteristika.7, 8 Ochrana osob ochrannými prostředky dýchacích orgánů filtračního typu.9 Ochrana dýchacích orgánů pomocí prostředků izolačního typu.10, 11 Ochrana osob pomocí prostředků ochrany povrchu těla.12 Nástroje používané k vyhodnocení úniku chemických látek.13 Rozbor některých havárií a hrozeb.14 Dýchací přístroje určené k úniku z nebezpečných prostorů.Semináře/cvičení1, 2 Vliv vlastností chemických látek na jejich chování v případě chemických havárií a na opatření k jejich likvidaci.3, 4 Vlastnosti nebezpečných škodlivin, možnosti ochrany, dekontaminace a zásady první pomoci.5, 6 Faktory ovlivňující chování chemických látek v terénu a městských aglomeracích a jejich vliv na likvidacichemické havárie .7, 8 Zásady použití prostředků ochrany dýchacích orgánů filtračního typu.9, 10 Zásady použití prostředků ochrany povrchu těla izolačního typu.11, 12 Výhody a nevýhody používaných nástrojů k vyhodnocení úniku chemických látek.13, 14 Možnosti teroristického použití chemických látek a jejich důsledky na opatření ochrany osob.

Získané způsobilosti

Student získá základní přehled o problematice spojené s únikem chemických látek, s faktory, které ovlivňují možný způsob likvidace havárie a o základních prostředcích ochrany dýchacích orgánů a povrchu těla.

Literatura

Marhold Josef. Přehled průmyslové toxikologie. Anorganické látky. Praha - Avicenum, 1980. Marhold Josef. Přehled průmyslové toxikologie. Organické látky. Praha - Avicenum, 1986. FLORUS, Stanislav. Toxikologické aspekty chemických havárií. JU ČB ZSF, 2007. Horák, J., Linhart, I., Klusoň, P.:. Úvod do toxikologie a ekologie pro chemiky. Praha, VŠCHT, 2004.

Požadavky

Účast na přednáškách , seminářích a cvičeních.

Vyučující

Ing. Kristýna Šimák LíbalováIng. Kristýna Šimák Líbalová