Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nutriční toxikologie (KRA / ZBNUT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRA / ZBNUT - Nutriční toxikologie, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Základní principy nutriční toxikologie.2. Tvorba toxických produktů z hlavních živin.3. Interakce nutričních a toxických komponent v organizmu.4. Význam mikroflóry trávicího ústrojí v nutriční toxikologii.5. Význam ochranných faktorů.6. Využití poznatků nutriční toxikologie v praxi.7. Složky potravy důležité pro výživu člověka.8. Energetická a biologická hodnota stravy.9. Význam jednotlivých druhů potravin ve výživě.10. Alternativní způsoby stravování.11. Současné potravinové a výživové mýty, Geneticky modifikované potraviny.12. Potřeba výživy v určitých obdobích života.13. Zdravotní rizika z nesprávné výživy.14. Výživová doporučení pro obyvatelstvo ČR.Semináře:1. Nutriční toxikologie - význam.2. Praktické ukázky - příklady.3. Ochranné faktory.4. Interakce toxinů v organizmu.5. Výživové poradenství6. Poradny zdravé výživy - návštěva.7.-8. Měření BMI.9. Nesprávná výživa - zdravotní rizika - příklady.10. Výživové doporučené dávky.11. Mikroflóra trávícího ústrojí.12. Výživa a potraviny13.-14. Mikrobiologická laboratoř - vzorky potravin - zpracování.

Získané způsobilosti

Student bude mít teoretické znalosti o toxických látkách v potravinách a potravinářských surovinách endogenního a exogenního původu a látkách, které vznikají při kuchyňské úpravě a jejich skladováním.

Literatura

Patočka, J. a kol.:. Nutriční toxikologie. ZSF JU České Budějovice, 2008. Patočka, J.:. Úvod do obecné toxikologie. Praha, Manus, 2003. Horák, J., Linhart, I., Klusoň, P.:. Úvod do toxikologie a ekologie pro chemiky. Praha, VŠCHT, 2004. Patočka, J., Strunecká, A. Doba jedová. Triton, 2011. ISBN 978-80-7387-469-8.

Požadavky

Zpracování seminární práce na zvolené téma a její prezentace při semináři.

Garant

Ing. Kristýna Šimák Líbalová

Vyučující

Ing. Kristýna Šimák LíbalováIng. Kristýna Šimák Líbalová