Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Soc. práce s klienty s dušev.onemocněním (KSO / LLKDO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSO / LLKDO - Soc. práce s klienty s dušev.onemocněním, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Semináře:1. Sociální práce s lidmi s duševním onemocněním - skupinová sociální práce, skupinová terapie,sociální práce se skupinami. Individuální, skupinová a komunitní práce s klienty s duševnímonemocněním.2. Role sociálního pracovníka v péči o lidi s duševním onemocněním.3. Zákonné úpravy a běžná agenda sociálního pracovníka.4. Etika v sociální práci s klienty s duševním onemocněním.5. Sociální práce a komunikace s dítětem s duševním onemocněním.6. Sociální práce a komunikace s klientem s mentálním postižením.7. Sociální práce a komunikace s klientem s psychotickým onemocněním.8. Sociální práce a komunikace s osobami závislými na alkoholových a nealkoholových drogách.9. Sociální práce a komunikace se seniorem s duševním onemocněním.10.Sociální práce a komunikace s lidmi trpícími syndromem demence.11.Sociální práce a komunikace s klienty s dissociální poruchou osobnosti.12.Sociální práce a komunikace s klienty s neurózou.13.Sociální práce a komunikace s klienty trpícími afektivními poruchami.14.Problematika nedobrovolné hospitalizace, způsobilost k právním úkonům a opatrovnictví.

Získané způsobilosti

Studenti získají základy komunikace s lidmi s duševním onemocněním. Studenti získají základní orientaci v nabídce, možnostech sociálního řešení dané situace klientů s duševním onemocněním.

Literatura

Koncepce psychiatrické péče. Matoušek, O.:. Metody a řízení sociální práce. Praha: Portál, 2003. ISBN 978-80-7367-502-8.Pěč, O., Probstová, V. Psychózy - psychoterapie, rehabilitace a komunitní péče. Praha: Triton, 2009. ISBN 80-7387-253-3.Probstová, V. Sociální práce s duševně nemocnými.In: Matoušek, O. a kol. Sociální práce v praxi. Praha, 2005. ISBN 978-80-7367-818-0.Mahrová, G., Venglářová, M. a kol. Sociální práce s lidmi s duševním onemocněním. Praha: Grada, 2008. ISBN 978-80-247-2138-5.Motlová, L. Sociální práce se seniory. In: Kapitoly socální práce v praxi. Editor: Mojžíšová. České Budějovice: ZSF JU, 2008. ISBN 978-80-7394-074-4.Matoušek, O., Kodymová, P.,Koláčková, J. Sociální práce v praxi : specifika různých cílových skupin a práce s nimi. Matoušek, O.:. Sociální služby. Praha: Portál, 2007. ISBN 80-7367-310-9.Zákon č. 108/2006, o sociálních službách. Matoušek, O.:. Potřebujete psychoterapii? /O duševním zdraví, jeho poruchách a možnostech psychoterapeutické pomoci/. Praha, Portál, 1999. Vágnerová, M.:. Psychopatologie pro pomáhající profese. Praha, Portál, 1999.

Požadavky

Předmět je ukončen zápočtem. Podmínky udělení zápočtu: - aktivní účast a práce na seminářích;- zpracování a prezentace seminární práce na zvolené téma týkající se teoretického tématu, nebo praktických příkladů sociální práce s klienty s duševním onemocněním v České republice a zahraničí;- závěrečný pohovor, při skupině větší než 15 studentů úspěšné napsání zápočtového testu.

Garant

PhDr. Lenka Maťhová