Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Probl. menšin a migrace v evr. kontextu (KSO / LLMMI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSO / LLMMI - Probl. menšin a migrace v evr. kontextu, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:Základní terminologie v oblasti migrace a uprchlictví. Příčiny migrací v celosvětovém kontextu (s širším záběrem na Evropu).Mezinárodní právo týkající se uprchlictví, migrace a menšin.Právo Evropské unie a jeho provázanost s mezinárodním a národním právem. (Dublinský systém).Národní legislativa týkající se uprchlictví, migrace a menšin.Minority a imigranti v České republice a EU. Znalost historických souvislostí zemí původu, odlišných zvyků a tradic, které jsou důležité pro integraci (Ukrajinci, Rusové, Slováci a Poláci).Minority a imigranti v České republice a EU. Znalost historických souvislostí zemí původu, odlišných zvyků a tradic, které jsou důležité pro integraci (Vietnamci, Mongolové, Korejci, Číňané a další).Romská národnostní menšina a její specifika v evropském kontextu.Problematika integrace a státní integrační program. Srovnání integračních modelů zemí EU.

Získané způsobilosti

Student bude znát evropskou a národní legislativu upravující základní práva, terminologii a postupy týkající se menšin a migrantů v Evropském kontextu. Dále získá znalosti v oblasti adaptace a jejích forem (integrace, asimilace, marginalizace a separace), bude schopen interpretovat problematické otázky týkající se integrace s ohledem na praxi ve státech v Evropské unii. Seznámí se zvyky, tradicemi menšin a migrantů žijících na území ČR - tyto poznatky se naučí využívat při aplikování metody "interkulturní komunikace" založené na interkulturní empatii.

Literatura

Davidová, E. Cesty Rómů. PU, Olomouc. 1995. Průcha, J. Interkulturní psychologie. Praha: Portál, 2004. ISBN 80-7179-885-6.MACHALOVÁ,T. a kol. Lidská práva proti rasismu. Brno:Doplněk,2001. ISBN 80-7239-099-6.Dvořáková, J., Horská, J. Metody sociální práce s imigranty, azylanty a jejich dětmi. Příručka pro pedagogy. Praha: Triton, 2008. ISBN 978-80-7387-044-7.Forejtová, M. Mezinárodně právní ochrana menšin. Plzeň, Západočeská univerzita, 2002. DAVIDOVÁ, E., LHOTKA, P., VOJTOVÁ, P.:. Právní postavení Romů v jednotlivých zemích Evropské unie. Praha: Triton, 2006. Šmausová, G. "Rasa" jako rasistická konstrukce. Sociologický časopis. 1999. Hendriks, M. Sociální práce a uprchlíci. Praha: Poradna pro uprchlíky Českého helsinského výboru., 1994. Kuric, A. Uprchlíci a sociální práce. Studijní text. Brno: SOZE, 1997. Tesař F. Etnické konflikty. Partál. 2007. Niessen, J. Schibel, Y. Handbook on Integration for Policy-makers and Practitioners. Brusel: European Communities, 2004. Nečas, C.:. Romové v České republice včera a dnes. Olomouc: Univerzita Palackého, 1999.ISBN 80-7067-952-2. LIÉGOIS, J.P.:. Rómovia, cigáni , kočovníci, IKDSRE Bratislava, 1997. Hirt, T., Jakoubek, M. Soudobé spory o multikulturalismus a politiku indentit. Plzeň: Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, 2005. ISBN 80-986898-22-9.Ivey, A. at all. Theories of Counselling and Psychotherapy. A multicultural Perspective. Boston: Allyn and Bacon, 2002. Rutter, J. Working with Refugee Children. York: York Publishing Service, 2003.

Požadavky

Seminární práce obsahově zaměřená na studentem vybranou menšinu.

Garant

doc. Mgr. et Mgr. Jitka Vacková, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. et Mgr. Jitka Vacková, Ph.D.Mgr. Ruslan Zassiedko