Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metody a techniky výzkumu v soc. práci (KSO / LLMTV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSO / LLMTV - Metody a techniky výzkumu v soc. práci, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. (2 hod.) Práce s redukovaným popisem reality. Základní kroky výzkumu v sociální práci.2. (2 hod.) Kvantitativní a kvalitativní výzkum.3. (2 hod.) Základní metody a techniky sběru dat.4. (2 hod.) Analýza informací a prezentace výsledků.Semináře:1. (1 hod.) Vypracování plánu výzkumu - definice problému, stanovení výzkumných cílů a hypotéz.2. (1 hod.) Reliabilita a validita. Příklady výběru ze základního souboru.3. (1 hod.) Pilotní studie a předvýzkum.4. (1 hod.) Kategorizace otázek - identifikační, přímé a nepřímé, projekční, úvodní atd. Vypracování dotazníku.5. (1 hod.) Prezentace výsledků výzkumu. Zápočtový test.

Získané způsobilosti

Student disponuje teoretickými i praktickými znalostmi a dovednostmi v oblasti výzkumu. Je schopen aplikace různých metod a technik sběru dat při terénním šetření. Umí zpracovat získaná data a interpretovat výsledky výzkumu. Student je po absolvování předmětu kompetentní k samostatné realizaci výzkumu.

Literatura

Disman, M. Jak se vyrábí sociologická znalost: příručka pro uživatele. Praha: Karolinum, 2011. ISBN 978-80-246-1966-8.Hendl, J.:. Kvalitativní výzkum. Praha: Portál 2007. www.eamos.czHendl, J. Přehled statistických metod zpracování dat. Praha: Portál, 2006. ISBN 80-7367-123-9.Hubík, S. Hypotéza: metodologický nástroj výzkumu ve společenských vědách. České Budějovice: ZSF JU, 2006. ISBN 80-7040-842-1.Babbie, E. R. The practice of social research. Belmont: Wadsworth, 2010. ISBN 978-0-495-59842-8.

Požadavky

Schopnost realizace terénního šetření a prezentace získaných výsledků za pomoci audiovizuální techniky, schopnost prokázat adekvátní vědomosti v zápočtovém testu (70 % znalost otázek z celkového počtu otázek). Po úspěšném absolvování testu následuje ústní zkouška.

Garant

doc. Ing. Lucie Kozlová, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Lucie Kozlová, Ph.D.