Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Problematika alkoh. a nealkoh.závislosti (KSO / LLPAZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSO / LLPAZ - Problematika alkoh. a nealkoh.závislosti, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Semináře:1. Pojetí závislosti. Terminologie.2. Klasifikace návykových látek a forem závislosti.3. Teorie vzniku závislosti. Bio-psycho-socio-spirituální model vzniku vývoje a udržování závislosti.4. Alkoholová závislost.5. Systém péče o závislé. Ambulantní a ústavní terapie závislostí.6. Terapeutické kluby a svépomocné organizace v léčbě závislostí.7. Program "mírnění škod". Historie a současnost, realizace programu ve významných zařízeních.8. Programy metadonové a jiné substituce. Důvody vzniku, cíle, prostředky, postupy.9. Problematika specifických skupin závislých - děti a mladiství, těhotné uživatelsky drog, senioři.10. Klienti ve vazbě a výkonu trestu, etnické minority.11. Návykové chování. Gamblerství, závislost na Internetu.12. Prevence závislosti na drogách. Primární sekundární, sociální prevence.13. Celospolečenská strategie boje proti drogám v návaznosti na Akční plán EU.14. Sociální práce se závislými.

Získané způsobilosti

Prostřednictvím znalostí a praktických dovedností v oblasti závislosti umět pomáhat rizikovým populačním skupinám (závislým na návykových látkách, ve výkonu trestu, po jeho ukončení, aj.) na základě porozumění příčinám vzniku, vývoje a udržování sociálních maladjustací a následně se orientovat v preventivních a komplexních programech psychosociální pomoci, případně tyto programy používat.

Literatura

Kalina, K. a kol. Drogy a drogové závislosti 1: Mezioborový přístup. Praha: Úřad vlády ČR, 2003. Kalina, K. a kol. Drogy a drogové závislosti 2: Mezioborový přístup. Praha: Úřad vlády ČR, 2003. Kalina, K. et al. Základy klinické adiktologie. Praha: Grada, 2009. Časopisy - Adiktologie, Kontakt. SMOLÍK, P. Duševní a behaviorální poruchy. Praha, Maxdorf, 1996. NEŠPOR, K., CSÉMY, L. Léčba a prevence závislostí. Praha, Psychiatrické centrum., 1996. MATOUŠEK, O., KROFTOVÁ, A. Mládež a delikvence. Praha, Portál, 1998. KALINA, K. Terapeutická komunita. Obecný model a jeho aplikace v léčbě závislosti. Praha, Grada, 2007. MEČÍŘ, J. Zneužívání alkoholu a nealkoholových drog u mládeže. Praha, Avicenum, 1994.

Požadavky

80 % účast studenta na seminářích. Zpracování referátu v rozsahu 4 stran, formát A4, písmo Times, řádkování jednoduché a vystoupení na semináři.

Garant

doc. PhDr. Helena Záškodná, CSc.