Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální politika 1 (KSO / LLSP1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSO / LLSP1 - Sociální politika 1, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Vymezení, podstata a cíle sociální politiky, pojmy používané v sociální politice. Sociální práva v mezinárodních dokumentech. Vývoj sociální politiky, charakteristika vývoje. Aktéři a základní principy sociální politiky. Funkce sociální politiky v kontextu moderní sociální politiky.2. Nástroje sociální politiky. Vzájemné vztahy hospodářské a sociální politiky. Role státu v sociální politice. Definice, vznik a vývoj sociálního státu.3. Typologie a aktivity státu blahobytu. "Krize" sociálního státu.4. Sociální politika v období transformace čs. ekonomiky a společnosti. Sociální reforma. Záchranná sociální síť. Systémy sociálního zabezpečení, pojem a obsah sociální pomoci. Sociální události. Zdroje a způsoby financování v sociální politice.5. Orientace sociální politiky Evropské unie. Vývoj a soudobé trendy evropské sociální politiky.6. Význam sociálních služeb a jejich klasifikace v České republice. Zásady a předmět úpravy zákona č. 108/2006 Sb, o sociálních službách, proces získávání příspěvku na péči.7. Působnost správních i samosprávních orgánů v systému sociální pomoci, proces střednědobého plánování sociálních služeb. Financování sociálních služeb. Rozsah úkonů a úhrad při poskytování sociálních služeb dle vyhl. č. 505/2006 Sb. Využívání příspěvku na péči k zabezpečení služeb sociální péče.8.Standardy kvality při poskytování sociálních služeb ? význam, základní principy. Obsah a kritéria jednotlivých standardů dle vyhlášky č. 505/2006 Sb. Způsoby zavádění standardů do praxe. Hodnocení kvality poskytování sociálních služeb ? metody evaluace služby, poskytování služby v souladu s veřejným závazkem organizace.Semináře:1. Náležitosti registrace sociálních služeb. Inspekce sociálních služeb. Veřejný závazek organizace ? definování základního prohlášení organizace (poslání, cílová skupina, cíle a principy služby), návaznost poskytované sociální služby na další dostupné veřejné zdroje.2. Jednání se zájemcem o sociální službu, smlouva o poskytování sociální služby. Ochrana práv uživatelů ? formulace potencionálních situací, v nichž by mohlo dojít k porušení základních lidských práv a svobod uživatelů. Stížnosti na kvalitu poskytování sociálních služeb.3. Individuální plánování zaměřené na člověka ? metody individuálního plánování a způsoby přehodnocování poskytování sociální služby, osobní cíle uživatele, role klíčového pracovníka.4. Individuální plánování průběhu sociální služby ? aplikace metod pro zjišťování osobních cílů uživatele při tvorbě individuálních plánů, přehodnocování individuálních plánů, možnosti motivace uživatelů ke spolupráci.

Získané způsobilosti

Student je schopen orientovat se v koncepci a realizaci sociální politiky České republiky, disponuje znalostmi o vzájemných vazbách mezi ekonomickou a sociální sférou. Student je seznámen s problémy spojenými se státem blahobytu, na základě toho může diskutovat o otázkách použitelnosti a dalším směřování této instituce. Posluchač zná rizika sjednocení sociálních politik zemí EU. Je orientován v podmínkách pomoci a podpory fyzickým osobám v nepříznivé sociální situaci prostřednictvím sociálních služeb.

Literatura

Krebs, V. a kol. Sociální politika. Praha: Wolter Kluwer, 2010. ISBN 978-80-7357-585-4.Francová, H., Novotný, A. Sociální politika v základech. Praha: Triton, 2008. ISBN 978-80-7387-125-3.Matoušek, O. a kol. Sociální služby: legislativa, ekonomika, plánování, hodnocení. Praha: Portál, 2007. ISBN 978-80-7367-31009.Kahoun, V. a kol. Sociální zabezpečení. Praha, 2009. Tomeš, I. Úvod do teorie a metodologie sociální politiky. Praha: Portál, 2010. ISBN 978-80-7367-680.ČESKO. Vyhláška MPSV č. 505/2006 Sb., kterou se provádí zákon o sociálních službách, v platném znění. ČESKO. Zákon č. 108/2006 Sb. o sociálních službách, v platném znění. Výzkumný ústav práce a sociálních věcí. Fórum sociální politiky: odborný recenzovaný časopis. Praha: Vydavatelství KUFR. Keller, J. Nová sociální rizika a proč se jim nevyhneme. Praha: SLON, 2011. ISBN 978-80-7419-059-9.Večeřa, M.:. Sociální stát. Východiska a přístupy. Praha, SLON, 1996. Keller, J. Soumrak sociálního státu. Praha: SLON, 2005. ISBN 80-86429-41-5.MPSV. Standardy kvality sociálních služeb: výkladový sborník pro poskytovatele. Praha, 2008. Brdek, M., Jírová, H. Trendy v evropské sociální politice, Praha: ASPI, 2002.

Požadavky

Podmínky pro udělení zápočtu - zápočtový test.

Garant

Mgr. Aleš Novotný

Vyučující

Mgr. Aleš Novotný