Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mediace a probace v sociální práci (KSO / LMEPP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSO / LMEPP - Mediace a probace v sociální práci, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Trestní justice z pohledu sociální práce, postavení a úkoly sociálního pracovníka v trestní justici, trestní právo v kontextu probace a mediace2. Probace a mediace v oblasti trestního práva, Probační a mediační služba ČR, činnost PMS v oblasti probace, právní rámec probace a mediace, úloha probačního úředníka v rámci probace, probační resocializační programy, alternativní opatření a alternativní tresty3. Mediace jako nástroj řešení konfliktů, činnost PMS v rámci mediace, proces mediace, možnosti využití mediaceSemináře:1. Vymezení role trestní justice v sociální práci, probace a její význam v moderním pojetí trestní justice, role probačního úředníka2. Metody a techniky práce probačního úředníka, příprava a zajištění výkonu soudních rozhodnutí v oblasti probace, specifika probace v rámci přípravného řízení, alternativní opatření a alternativní tresty3. Základní principy mediace, metody a techniky práce probačního úředníka, východiska mediace, kompetence a role mediátora, druhy konfliktů, způsoby řešení konfliktů, profesionální rozhovor.

Získané způsobilosti

Student získá znalosti o východiscích restorativní justice, o základních teoretických konceptech a specifikách sociální práce v trestní justici. Student porozumí základním pojmům používaných v probaci a mediaci, získá přehled o metodách a technikách práce probačního úředníka. Student si osvojí postupy řešení konfliktních situací a bude se orientovat v činnosti Probační a mediační služby ČR.

Literatura

Holá, L. Mediace v teorii a praxi. Praha: Grada Publishing, 2011. ISBN 978-80-247-3134-6.Štern, P., Ouředníčková, L. , Doubravová D. Probace a mediace: možnosti řešení trestných činů. Praha, 2010. ISBN 978-80-7367-757-2.Svoboda, Ivo. Úvod do studia probace a mediace. Zlín: Univerzita Tomáše Bati, 2005. ISBN 80-7318-261-0.Česko. Zákon č. 202/2012 Sb., o mediaci, v platném znění. Česko. Zákon č. 257/2000 Sb., o probační a mediační službě, v platném znění. RISKIN, L. L., ARNOLD, T., KEATING, J. M.:. Mediace aneb jak řešit konflikty, Sdružení pro rozvoj sociální práce v trestní justici. Praha 1997. Matoušek O. Sociální práce v praxi. Praha, Portál, 2005. Praha: Portál, 2005. ISBN 80-7367-002-X.Zeher, H. Úvod do restorativní justice. www.amcr.cz - Asociace mediátorů ČR. www.pmscr.cz - Probační a mediační služba ČR.

Požadavky

seminární práce na zvolené téma a její prezentace

Garant

Mgr. Hana Francová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Hana Francová, Ph.D.