Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy ucelené (koordin.)rehabilitace 2 (KSO / LZUR2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSO / LZUR2 - Základy ucelené (koordin.)rehabilitace 2, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vymezení pojmů ?habilitace?, ?rehabilitace? a ?ucelená rehabilitace? a jejich právní ukotvení. Pojetí tzv. somatické rehabilitace (preventivní a léčebné) a ucelené rehabilitace, resp. uceleného systému rehabilitace (USR).2. Impairment, disabilita, restringovaná participace (MKF, 2001). Holistické pojetí osobnosti člověka a ucelený systém rehabilitace.3. Ucelený systém rehabilitace - složení multidisciplinárního týmu, role jednotlivých odborníků v rámci týmu (kruhová péče), otázky související s jejich kompetencemi4. Pedagogické prostředky uceleného systému rehabilitace.5. Léčebné prostředky uceleného systému rehabilitace.6. Sociální prostředky uceleného systému rehabilitace.7. Pracovní prostředky uceleného systému rehabilitace.8. Ostatní otázky související s ucelenou rehabilitací a etické konsekvence USR9. Ucelená rehabilitace jako systém komplexní péče o osoby se zdravotním postižením.10. Význam kvalitní diagnostiky v rámci ucelené rehabilitace, zejména z pozice fyzioterapeuta, ergodiagnostika, pedagogicko-psychologická diagnostika.11. Prostředky ucelené rehabilitace a somatická postižení.12. Prostředky ucelené rehabilitace a motorická postižení (zejména DMO).13. Prostředky ucelené rehabilitace a neuromuskulární postižení (SMA, svalové dystrofie).14. Prostředky ucelené rehabilitace a vrozená vývojová postižení.15. Prostředky ucelené rehabilitace a poranění CNS, craniocerebrální traumata, polytraumata, CMP.16. Prostředky ucelené rehabilitace a ortopedická onemocnění.17. Ucelená rehabilitace a sociální služby (zákon č. 108/2006 Sb. a prováděcí vyhláška.18. Ucelená rehabilitace a osobní asistence, standardy sociálních služeb, sociální pracovník jako odborník stojící na straně klienta).19. Ucelená rehabilitace a pracovní integrace osob se zdravotním postižením (zák. č. 435/2004 Sb.).20. Ucelená rehabilitace a možnosti inkluzivního vzdělávání (zákon č. 561/2004 Sb. a vyhlášky).21. Ucelená rehabilitace a možnosti rekvalifikace.22. Proces vyrovnávání se osob s disabilitou se zdravotním postižením ? etické konsekvence.

Získané způsobilosti

Obsahovou náplň rozdílové kurzu tvoří témata, která jsou obsažena v předmětech Ucelené rehabilitace (1,2) u bakalářského studijního oboru RPB.

Literatura

Jankovský, J. Etika pro pomáhající profese. Triton, Praha. Praha, 2003. SMOLÍKOVÁ, L., MÁČEK, M. Fyzioterapie a pohybová léčba u chronické obstrukční plicní nemoci. Praha: Vltavín, 2002. Milan Bobek, Petr Peniška. Práce s lidmi. Brno, 2008. ISBN 978-80-903858-2-5.Musil, L.:. "Ráda bych Vám pomohla, ale". Dilemata práce s klienty v organizacích. Brno: Zeman, 2004. ISBN 80-903070-1-9. Navrátil, P., Janebová, R. a kol. Reflexivita v posuzovani živorní situace klientek a klientů sociální práce. Hradec Králové, Gaudeamus, 2010. ISBN 978-80-7435-038-2.Jankovský, J. Ucelená rehabilitace dětí s tělesným a kombinovaným postižením. Somatopedická a psychologická hlediska. Druhé doplněné vydání. Praha: Triton, 2006. Votava, J. Ucelená rehabilitace osob se zdravotním postižením. Praha: Karolinum, 2003. Jankovský, J., Pfeiffer, J., Švestková, O. Vybrané kapitoly z uceleného systému rehabilitace. České Budějovice: ZSF JU, 2005. CAPKO, J. Základy fyziatrické léčby. Grada Praha, 1998.

Požadavky

Podmínky zápočtu za ZS: Písemné vypracování kazuistiky klienty sociální rehabilitace. Rozsah min. 5 normostran. Nejzazší termín odevzdání: Podmínky zápočtu za LS: Písemné zpracování kazusitiky klienty v kontextu ucelené rehabilitace.Rozsah min. 10 normostran. Nejzazší termín odevzdaní: Zkouška ústní.

Garant

doc. PhDr. Adéla Mojžíšová, Ph.D.PhDr. Marek Zeman, Ph.D.