Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dobrovolnictví (KSO / QDOBR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSO / QDOBR - Dobrovolnictví, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vymezení a základní terminologie dobrovolnictví.2 Typy a charakteristiky dobrovolnictví.3. Historie a současný stav dobrovolnictví ve světě.4. Historie a současný stav dobrovolnictví v České republice.5. Dobrovolnictví ve speciálně pedagogické oblasti.6. Legislativní podpora dobrovolnictví.7. Dokumentace dobrovolnických programů.8. Dobrovolnické programy - význam, cíle, náplň, koordinace.9. Příklady dobré praxe - celonárodní dobrovolnické programy.10. Získávání a výběr dobrovolníků.11. Motivace a vedení dobrovolníků.12. Výcvik dobrovolníků ve zdravotně sociální a speciálně pedagogické oblasti.13. Supervize dobrovolnických programů.14. Evaluace dobrovolnické činnosti, dobrovolnického programu.

Získané způsobilosti

Student se orientuje v oboru management dobrovolnictví.Student zná legislativu z oboru dobrovolnictví.Student zná metody práce s dobrovolníky a umí je použít. Student umí navrhnout strukturu dobrovolnického programu ze speciálně pedagogické oblasti.

Literatura

Tošner, J., Sozanská, O. Dobrovolníci a metodika práce s nimi v organizacích. Praha, 2006. ISBN 80-7367-178-6.Sbírka zákonů. Zákon o dobrovolnické službě č. 198/2002 Sb. 2002. Brumovská, T., Seidlová, G. Mentoring. Výchova k profesionálnímu dobrovolnictví. Praha, 2010. ISBN 978-80-7367-772-5.Kolektiv autorů. Průvodce dobrovolnictvím pro neziskové organizace. Národní dobrovolnické centrum Hestia, Praha, 2003. Frič, P., Pospíšilová, T. Vzory a hodnoty dobrovolnictví v české společnosti na počátku 21. století. Praha, 2010. null

Požadavky

Aktivní účast studentů na semináři.Domácí příprava na seminář.Kolokvium - příprava dobrovolnického projektu, diskuse nad ním, prezentace

Garant

Mgr. Bohdana Břízová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Bohdana Břízová, Ph.D.Mgr. Bohdana Břízová, Ph.D.