Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální antropologie (KSO / SOANT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSO / SOANT - Sociální antropologie, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. - 2. Úvod do předmětu - (Antropologie kulturní a sociální, historický vývoj antropologie)3. - 4. Člověk, společnost a kultura ve vývoji a běhu staletí - přírodní národy, starověk, středověk, novověk. Individualizace a seberealizace v kulturním a sociálním kontextu (humanismus, moderna, postmoderna?.)5. - 6. Životní role a životní dráha. Životní dráha v historii a současnosti.7. - 8. Sociální stratifikace. Pojetí rovnosti. Sociální vzestup a sestup. Chudoba, kultura chudoby.9. - 10. Narativní pojetí člověka a jeho životní cesty. Lidský příběh a jeho zobrazení jako východisko psychoterapie a poradenství. Různá pojetí vývoje jednotlivce, vývojové úkoly, vývojové krize.11. - 12. Člověk a jeho cesta ve starověkých mýtech a v pohádkách (role, individuace, souboj dobra a zla)13. - 14. Význam kulturních rituálů pro lidské společenství. Typologie rituálů a kulturních zvyků.Semináře:1. Etnografický výzkum2. Kulturní traumatizace a odcizení. Globalizace, pojetí lidských práv a práv přírody. Utopie a sociální experimenty 20. století, New Age. Virtuální realita.3. Kulturní a sociální typologie člověka. Člověk jako postava.4. Náboženství a jeho význam v antropologii, nová náboženství (pseudonáboženství a kryptonáboženství)5. Pojem duše, šamanismus, magie, změněné stavy vědomí6. Soudobé mýty a hrdinové7. Rituály současnosti

Získané způsobilosti

Studující by měli rozšířit své poznatky o problémech člověka ve společnosti a umět je využít v porozumění kulturnímu a sociálnímu kontextu zdravotně sociální problematiky, v práci s klienty a vlastní profesionální identitě.

Literatura

Pánek Jaroslav (ed.):. Czech Historiography in the 1990s, Prague 2001 (Historica - Series Nova 7-8, 2000-2001). Vojtíšek, Z. Encyklopedie náboženských směrů v České republice. Praha: Portál, 2005. ISBN 80-7178-798-1.Davies, M. W. Kulturní antropologie. Praha: Portál, 2003. Budil, I. T. Mýtus, jazyk a kulturní antropologie. Praha: Triton, 1995. TURNER, V. Průběh rituálu. Brno: Computer Press, 2004. SOUKUP, V. Přehled antropologických teorií kultury. Praha: Portál, 2000. Merton, R. K. Sociální struktura a anomie. In: Merton, R. K. (2000): Studie ze sociologické teorie. Praha: SLON. Šanderová, J. Sociální struktura, nerovnosti a stratifikace. In: Šanderová, J. (2000): Sociální stratifikace. Sociální a kulturní antropologie. Sociologické pojmosloví sv. 3. Praha: Sociologické nakladatelství, 1993. Lévi-Strauss, C. Štrukturálná antropológia II. Bratislava: Kalligram, 2000. MAFFESOLI, M. O nomádství: iniciační toulky. Praha : Prostor, 2002.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích a vypracování eseje na zadané téma.

Garant

doc. PhDr. Bc. Alena Kajanová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Bc. Alena Kajanová, Ph.D.