Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aktivizační programy pro seniory (KSO / SSAPS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSO / SSAPS - Aktivizační programy pro seniory, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Semináře:1.Aktivita a činnost ve stáří. Aktivizace a programování aktivit. Animace. Motivace k činnosti ve stáří.2.Trénování paměti - principy, pravidla, cíle. Schéma kurzu tréninku paměti. Metody a techniky.3.Základní metody a techniky trénování paměti - praktické ukázky a procvičení. Kurzy tréninkupaměti a praktické vedení kurzu.4.Reminiscenční terapie - pojem, pomůcky a techniky. Knihy života - práce s minulostí klienta.5.Reminiscenční terapie - reminiscenční krabice. Vzpomínání na dané téma individuální a skupinovouformou.6.Taneční a pohybová terapie - pojem, cíl, metody a techniky, možnosti využití při práci seseniory. Video.7.Taneční a pohybová terapie - praktické vyzkoušení individuální a skupinovou formou.8.Muzikoterapie - pojem, cíl, metody a techniky, formy a přínos u seniorů. Praktické ukázky.9.Muzikoterapie - praktické ukázky a procvičení vybraných technik.10.Arteterapie - techniky a druhy, přínos u seniorů. Skupinová a individuální forma.Arteterapie - praktické ukázky a procvičení vybraných technik.11.Bazální stimulace - principy, cíle, pomůcky, využití při práci ve stáří.12.Validace - pojem, cíl, metody a techniky, formy a přínos u seniorů. Praktické ukázky.13.Videotrénink interakcí - východiska, principy, využití při práci se seniory. Komunikace seseniory.14. Zásady a principy komunikace včetně praktického procvičení. Práce s videonahrávkou.

Získané způsobilosti

Student zná význam aktivity a činnosti ve stáří.Student zná druhy aktivizačních programů, jejich přínos a možnosti využití při práci se seniory.Student umí prakticky připravit aktivizační program pro seniory.

Literatura

Kalvach,Z., Zadák,Z., Jirák R. et al. Geriatrie a gerontologie. Praha: Grada, 2004. Klevetová, D., Dlabalová, I. Motivační prvky při práci se seniory. Praha: Grada, 2008. ISBN 80-247-2169-9 |.Liebmann, M. Skupinová arteterapie. Nápady, témata a cvičení pro skupinovou výtvarnou rpáci. Praha: Portál, 2005. ISBN 80-71788643.Matoušek O. Sociální práce v praxi. Praha, Portál, 2005. Praha: Portál, 2005. ISBN 80-7367-002-X.Suchá, J. Trénink paměti pro každý věk. Praha: Portál, 2008. Zgola, J.M. Úspěšná péče o člověka s demencí. Grada, Praha. 2003. Veleta, P., Holmerová, I. Úvod do taneční terapie pro seniory. ČALS, Praha. 2002. ŠICKOVÁ-FABRICI, J.:. Základy arteterapie. Praha, Portál 2008.

Požadavky

Předmět je ukončen zápočtem. Podmínky udělení zápočtu jsou:- aktivní účast studenta na seminářích;- zpracování a prezentace seminární práce týkající se zvoleného aktivizačního programu;- zvládnutí zápočtového testu.

Garant

PhDr. Lenka Maťhová