Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Etická a psychol.dilem. v praxi soc. pr. (KSO / SSEPD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSO / SSEPD - Etická a psychol.dilem. v praxi soc. pr., Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky1. Dilemata a dilematické situace v praxi sociální práce2. - 4. Možná dilemata sociálních pracovníků při práci s klienty (různé cílové skupiny)5. - 7. Dopady dilematických situací na další práci s klientem8. - 9. Dilemata a jejich vliv na práci sociálního pracovníka10. - 11. Etika jako nástroj řešení dilematických situací12. - 13. Psychologie jako nástroj řešení dilematických situací14. Zápočtový testSemináře1. Dilemata v praxi sociální práce2. - 4. Různorodost dilematických situací s ohledem na různé cílové skupiny5. - 7. Způsoby, jak mohou dilemata ovlivňovat další práci s klientem8. - 9. Dopady dilemat na sociálního pracovníka10. - 11. Rozbor etických teorií a způsob jejich uplatnění při řešení dilematických situací12. - 13. Rozbor psychologických teorií a způsob jejich uplatnění při řešení dilematických situací14. Zápočtový test

Získané způsobilosti

Studenti budou způsobilí:- identifikovat dilematickou situaci- vnímat dopady dilematu na zúčastněné- použít teoretické koncepty za účelem efektivního řešení dilematické situace

Literatura

Janoušková, K., Nedělníková, D. Profesní dovednosti terénních pracovníků. Ostrava: Ostravská univerzita v Ostravě, 2008. Musil, L. "Ráda bych Vám pomohla, ale..": Dilema práce s klienty v organizacích. Brno: Marek Zeman, 2004. ISBN 80-903070-1-9.NEDĚLNÍKOVÁ, D. a kol. Typická dilemata a etika terénní sociální práce, in. Metodická příručka pro výkon terénní sociální práce, vydala Ostravská univerzita v Ostravě 2008. DOSOUDILOVÁ, K., FRANCUCHOVÁ, M. Typická dilemata v terénní sociální práci pro terénní pracovníky, in. Profesní dovednosti terénních pracovníků; Sborník studijních textů pro terénní pracovníky, vydala Ostravská univerzita v Ostravě 2008. Jankovský, J. Etika pro pomáhající profese. Triton, Praha. Praha, 2003. GUGGENBÜHL-CRAIG, A. Nebezpečí moci v pomáhajících profesích, Portál 2007.

Požadavky

Studenti předkládají na konzultacích zadané práce od vyučujících, ke kterým diskutují na základě prostudované odborné literatury a dalších stud. materiálů. Reflektují teoretické poznatky v rámci své odborné praxe na klinických pracovištích.

Garant

Mgr. Eva Suchanová, Ph.D.doc. Mgr. et Mgr. Jitka Vacková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Eva Suchanová, Ph.D.doc. Mgr. et Mgr. Jitka Vacková, Ph.D.