Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kurátorská práce (KSO / SSKPR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSO / SSKPR - Kurátorská práce, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Úvod do problematiky kurátorské práce.2. Obecné charakteristiky a specifické znakky kurátorské práce.3. Význam a funkce sociálního kurátora pro dospělé.4. Role sociálního kurátora jako koordinátora multidisciplinárního týmu.5. Charakteristika činnosti kurátora pro děti a mládež v systému sociálně právní ochrany.6. Spolupráce kurátora pro děti a mládež se školou.7. Institut předběžného opatření.8. Problematika ústavní a ochranné výchovy, typy ústavní výchovy, atd..9. Zákon o přestupcích; význam a filozofie zákona.10. Náležitosti přestupkového řízení.11. Postavení kurátora pro mládež v trestním řízení.12. Etická dilemata této profese.13. Aspekty spolupráce kurátora pro mládež s dalšími institucemi.14. Zapojení kurátora do případové konference.Semináře:1. Adaptační problémy po propuštění z výkonu trestu.2. Dovednosti sociálního kurátora (vyjádření pochvaly, ocenění, zpětná vazba)- modelové situace.3. Dovednosti sociálního kurátora (vyjádření pochvaly, ocenění, zpětná vazba)- modelové situace.4. Kontinuální kurátorská práce s pachateli trestné činnosti - praktický příklad.5. Okolnosti sociálního šetření v rodině, možnosti spolupráce s rodinou.6. Informační systém mezi školskými zařízeními pro výkon ústavní nebo ochranné výchovy a sociálními službami.7. Rizikové faktory zanedbávání péče o dítě - praktické příklady.8. Výchovná, ochranná opatření.9. Postavení kurátora pro mládež v přestupkovém řízení.10. Vypracování Návrhu na zahájení řízení o nařízení ústavní výchovy nezletilého.11. Vypracování Návrhu na zahájení řízení o zrušení ústavní výchovy nezletilého.12. Medializace práce sociálního kurátora.13. Záznamy a dokumentace v rámci kurátorské práce.14. Zápočtový test

Získané způsobilosti

Student získá základní teoretickou orientaci a znalosti v problematice kurátorské práce v České republice a možnosti přístupu přístupů k nim z hlediska sociální práce, práva a sociální politiky.

Literatura

Matoušek, O.; A. Matoušková. Mládež a delikvence. Praha: Portál, 2012. ISBN 978-80-7367-825-8.Česko. Zákon č. 200/1990 Sb., o přestupcích, v platném znění. Česko. Zákon č. 359/1999 Sb., o sociálně právní ochraně dětí, v platném znění. Česko. Zákon č. 94/1963 Sb., o rodině, v platném znění. Vágnerová, M. Psychopatologie pro pomáhající profese. Praha: Portál, 2012. ISBN 978-80-262-0225-7.BECHYŇOVÁ, V. KONVIČKOVÁ, M. Sanace rodiny. Praha: Portál, 2008. Praha: Portál, 2008. ISBN 978-80-7367-392-5.Česko. Zákon č. 218/2003 Sb., o soudnictví ve věcech mládeže, v platném znění.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích - analýza kasuistik s návrhem možného řešení.Vypracování eseje na zadané téma. V rámci kolokvia - ověření znalostí probraných okruhů formou testu.

Garant

Mgr. Hana Francová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Hana Francová, Ph.D.