Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Komunitní sociální práce (KSO / SSKSP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSO / SSKSP - Komunitní sociální práce, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Základní pojmy - komunita, komunitní práce, komunitní péče, komunitní organizace, komunitnívzdělávání, komunitní akce, komunitní léčba, komunitní plánování, komunitní rozvoj, komunitnípřístup.2. Historie a vývoj komunitní práce v ČR a v zahraničí.3. Komunitní práce - funkce, cíle a strategie, metody a principy, Modely komunitní práce.4. Sociální potřeby a sociální změna, klient komunitní práce. Komunikace v komunitě5. Komunitní pracovník, jeho charakteristiky a jeho postavení v komunitě.6. Proces komunitní práce - práce s komunitní plánem. Komunitní plánování sociálních služeb.Účastníci komunitního plánování a jejich role.7. Komunitní projekt - postup při jeho sestavení a realizaci. SWOT analýza.8. Terapeutická komunita, výcviková komunita, svépomocná a podpůrná skupina.Semináře:V rámci semináře budou jednotlivé teoretické kapitoly předmětem analýzy, diskuse a praktickéhoprocvičení.1. Diskuse nad základní pojmy (komunita, komunitní práce, komunitní péče, komunitní organizace,komunitní vzdělávání, komunitní akce, komunitní léčba, komunitní plánování, komunitní rozvoj,komunitní přístup). Práce studentů ve skupině a následná společná diskuse. Komunitní práce -funkce, cíle a strategie, metody a principy, příklady a následná diskuse.2. Sociální potřeby a sociální změna. Práce s kazuistikou, práce ve skupině a diskuse.3. Klient komunitní práce. Komunikace v komunitě. Přehrávání rolí, práce ve skupinách, modelovésituace na procvičení komunikace.4. Komunitní pracovník, jeho charakteristiky a jeho postavení v komunitě. Modelové situace apřehrávání rolí, diskuse.5. Proces komunitní práce - práce s konkrétním komunitní plánem. Komunitní plánování sociálníchslužeb - realizace komunitních plánů sociálních služeb. Konkrétní příklady v ČR.6. Komunitní projekt - sestavení komunitního projektu.7. Terapeutická komunita - konkrétní vedení terapeutické komunity a procvičení komunikace.Výcviková komunita - modelová situace ve skupině a procvičení komunikace.8. Svépomocná a podpůrná skupina - modelová situace konkrétní svépomocné skupiny.

Získané způsobilosti

Student zná cíle, strategie, metody a principy komunitní sociální práce. Student zná konkrétní příklady komunitní sociální práce. Student umí pracovat se sociálními potřebami, s jejich charakteristikami a na základě toho vyhodnotit "objektivní" význam potřeby klienta komunity. Student umí získat podklady pro SWOT analýzu a vypracovat ji. Na základě SWOT analýzy je schopen určit priority pro další rozvoj komunity.

Literatura

Hartl, P. Komunita občanská a komunita terapeutická. Praha, Slon, 1997. ISBN 80-85850-45-1.MPSV ČR. Komunitní plánování - věc veřejná. Praha: MPSV ČR, 2005. Portál plánování sociálních služeb. Komunitní plánování sociálních služeb. 2010. MPSV. Komunitní plánování sociálních služeb. Praha, 2010. Matoušek, O. a kol. Metody a řízení sociální práce. Praha: Portál, 2003. ISBN 80-7178-548-2.Matoušek O. Slovník sociální práce. Praha, Portál, 2003. Matoušek, O., Koláčková, J., Kodymová, P., eds. Sociální práce v praxi. Specifika různých cílových skupin a práce s nimi. Praha: Portál, 2010. ISBN 978-80-7367-818-0.Matoušek, O. a kol. Sociální služby. Praha: Portál, 2007. ISBN 8073673109.GOJOVÁ, A. Teorie a modely komunitní práce. Ostrava: Ostravská univerzita. Zdravotně sociální fakulta, 2006. Kalina. Terapeutická komunita. Praha: Grada, 2008. MPSV ČR. Základní informace o komunitním plánování sociálních služeb. Praha: MPSV ČR, 2005. Hardcastle, D. A. Community Practice: Theories nad Skills for Social Workers. New York:Oxford University Press, 2004. Twelvetrees, A. Community Work: Practical Social Work. Palgrave Macmillan, Forth Edition, 2008. Sigh, B. Making Change Happen: Community Organisations Improving Support for Black Disabled People in the Community Work. New York:York Publishing Servcie/Joseph Rowntree Trust, 2005. Popple, K. Steney, P. Social Work and the Community: A critical Framework for Practice. Palgrave Macmillan, 2008.

Požadavky

Předmět je ukončen zápočtem a ústní zkouškou. Podmínky udělení zápočtu a zkoušky: - aktivní příprava a práce na seminářích, zpracování a prezentace seminární práce na zadané téma v rozsahu 2-3 stran;- úspěšné zvládnutí zápočtového testu;- úspěšné zvládnutí ústní zkoušky.

Garant

PhDr. Lenka Maťhová

Vyučující

PhDr. Lenka Maťhová