Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Probl.menšin a migrace v evrops.kontextu (KSO / SSMMI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSO / SSMMI - Probl.menšin a migrace v evrops.kontextu, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1.Základní terminologie v oblasti migrace a uprchlictví. Příčiny migrací v celosvětovém kontextu (s širším záběrem na Evropu).2.Mezinárodní právo týkající se uprchlictví, migrace a menšin.3.Právo Evropské unie a jeho provázanost s mezinárodním a národním právem. (Dublinský systém).4.Národní legislativa týkající se uprchlictví, migrace a menšin.5.Minority a imigranti v České republice a EU. Znalost historických souvislostí zemí původu, odlišných zvyků a tradic, které jsou důležité pro integraci.6.Problematika integrace a státní integrační program. Srovnání integračních modelů zemí EU.Metody sociální práce s uprchlíky.7. Boj proti diskriminaci, xenofobii a rasismu.8. Post tramatická stresová porucha, jiná rizika života v cizí zemi.

Získané způsobilosti

Student bude znát evropskou a národní legislativu upravující základní práva, terminologii a postupy týkající se menšin a migrantů v Evropském kontextu. Dále získá znalosti v oblasti adaptace a jejích forem (integrace, asimilace, marginalizace a separace), bude schopen interpretovat problematické otázky týkající se integrace s ohledem na praxi ve státech v Evropské unii. Seznámí se zvyky, tradicemi menšin a migrantů žijících na území ČR - tyto poznatky se naučí využívat při aplikování metody "interkulturní komunikace" založené na interkulturní empatii.

Literatura

Davidová, E. Cesty Rómů. PU, Olomouc. 1995. Průcha, J. Interkulturní psychologie. Praha: Portál, 2004. ISBN 80-7179-885-6.Machalová T.:. Lidská práva proti rasismu. Doplněk, Brno. 2001. Dvořáková, J., Horská, J. Metody sociální práce s imigranty, azylanty a jejich dětmi. Příručka pro pedagogy. Praha: Triton, 2008. ISBN 978-80-7387-044-7.Forejtová, M. Mezinárodně právní ochrana menšin. Plzeň, Západočeská univerzita, 2002. Davidová, E., Lhotka, P., Vojtová, P. Právní postavení Romů v zemích Evropské unie. Praha: Triton, 2005. ISBN 80-7254-727-5.Šmausová, G. "Rasa" jako rasistická konstrukce. Sociologický časopis. 1999. Hendriks, M. Sociální práce a uprchlíci. Praha: Poradna pro uprchlíky Českého helsinského výboru., 1994. Kuric, A. Uprchlíci a sociální práce. Studijní text. Brno: SOZE, 1997. Tesař F. Etnické konflikty. Partál. 2007. Niessen, J. Schibel, Y. Handbook on Integration for Policy-makers and Practitioners. Brusel: European Communities, 2004. Nečas, C.:. Romové v České republice včera a dnes. Olomouc: Univerzita Palackého, 1999.ISBN 80-7067-952-2. LIÉGOIS, J.P.:. Rómovia, cigáni , kočovníci, IKDSRE Bratislava, 1997. Hirt, T., Jakoubek, M. Soudobé spory o multikulturalismus a politiku indentit. Plzeň: Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, 2005. ISBN 80-986898-22-9.Ivey, A. at all. Theories of Counselling and Psychotherapy. A multicultural Perspective. Boston: Allyn and Bacon, 2002. Rutter, J. Working with Refugee Children. York: York Publishing Service, 2003.

Požadavky

Seminární práce obsahově zaměřené na studentem vybranou menšinu.

Garant

doc. Mgr. et Mgr. Jitka Vacková, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. et Mgr. Jitka Vacková, Ph.D.